Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά για την αναγόρευση του Καθηγητή κ. Χ. Ρίχτερ ως επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα πολιτικών επιστημών )

Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων

Αρ.Πρωτ: 97
-Προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας
κ. Αντώνη Σαμαρά
Κοινοποίηση:
-Προς τον Υπουργό Παιδείας και
Θρησκευμάτων
κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, έχει κλονίσει την κοινωνία της Κρήτης μια απαράδεκτη ενέργεια από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία προσβάλει με τρόπο βάναυσο και κραυγαλέο την ιστορία μας ως Έλληνες και ως Κρητικοί, και πρόκειται για την αναγόρευση του Καθηγητή κ. Χ. Ρίχτερ ως επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Καθηγητής κ. Χ. Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο του («Επιχείρηση Ερμής: Η Κατάκτηση της Νήσου Κρήτης τον Μάϊο 1941») προχωρεί σε μια αναθεώρηση της ιστορίας του τόπου με τους κατακτητές της, σχετικοποιώντας τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ,  προκαλώντας το συναίσθημα κάθε Έλληνα, και κάθε Κρητικού. Η λογική του συγγραφέα είναι ότι το ανηλεές και πέραν του δικαίου του πολέμου κινούμενο κρητικό αντάρτικο εξώθησε τους εισβολείς σε αποκτήνωση, οι οποίοι εισβολείς ήταν, στην πλειοψηφία τους, επίλεκτες μονάδες διαπνεόμενες από έναν «ιδεαλισμό». Είναι σε τέτοιο βαθμό απαράδεκτη και αδιανόητη η σύνδεση της κτηνωδίας του επιτιθέμενου και του κατακτητή με την οργή του αμυνόμενου που ο ιστορικός εδώ χάνει την συμπάθεια κάθε στοιχειωδώς αντικειμενικού αναγνώστη.

Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η ανακήρυξη του καθηγητή σε επίτιμο διδάκτορα, δεν συνεπάγεται καμία διατάραξη ή αμφισβήτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η ανακήρυξη όμως σε επίτιμο διδάκτορα, αποτελεί μια εξαιρετική τιμή, που συνδέει δια βίου το ίδρυμα με τον τιμώμενο και η εν λόγω ενέργεια προσβάλλει ανεπανόρθωτα την ιστορική μνήμη και δημιουργεί αισθήματα προδοσίας από τη στάση ορισμένων καθηγητών απέναντι στην κοινωνία της Κρήτης, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο αγώνας για δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και την απόδοση των γερμανικών κατοχικών οφειλών είναι πιο ζωντανός από ποτέ.

Παρόλα αυτά και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της κοινωνίας, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναγόρευσε στις 20/11 έπειτα από πρωτοβουλία και εισήγηση του επίκουρου καθηγητή Ανδρέα Στεργίου, ο οποίος ήταν μαθητής του Γερμανού Καθηγητή κ. Χ. Ρίχτερ και έντονος υποστηρικτής των θέσεων του, στο Πανεπιστήμιο, που τελούσε μάλιστα υπό κατάληψη, μετά από συνεννόηση του Κοσμήτορα της Σχολής κ. Δημήτρη Μυλωνάκη και της Προέδρου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Κας Αγγελικής Μαυρομούστακου, και όλα αυτά χωρίς η Πρυτανική αρχή του κ. Ευριπίδη Στεφάνου να παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία. Η όλη διαδικασία έγινε με ελλιπείς και προβληματικές διαδικασίες και χωρίς καμία γραπτή εισήγηση, όπως προβλέπει ο νόμος. Ταυτόχρονα ο εισηγητής απέκρυψε το επίμαχο βιβλίο και την προβληματική του επιχειρηματολογία, καθώς και το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για το περιεχόμενο του, όπου εξομοιώνεται ο αγώνας του κρητικού λαού με τις ναζιστικές θηριωδίες.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την μεγαλύτερη προσβολή για την ιστορία της Κρήτης, την μεγαλύτερη προσβολή στις οικογένειες των ηρώων και των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, και αυτές οι ανιστόρητες πρωτοβουλίες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης πλήττουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του Κρητικού λαού, ενός διαχρονικά ιστορικού και περήφανου λαού και η Πολιτεία οφείλει άμεσα να διερευνήσει και να τιμωρήσει, όλους όσους με τις ενέργειές τους προσβάλουν την ιστορία μας, διαταράσσουν την παραδοσιακή σχέση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία της Κρήτης και δημιουργούν τετελεσμένα την ώρα που εθνικά θέματα βρίσκονται εν εξελίξει.

Ποιοι είναι εκείνοι οι ακαδημαϊκοί που θεωρούν ότι ο κ. Ρίχτερ είτε με την προσφορά του (!) είτε με το κορυφαίο επιστημονικό του έργο(!) ταυτίζεται με τις αξίες και τη λειτουργία του Ιδρύματος και εισηγούνται να τιμηθεί γι΄ αυτό;

Ποιοι είναι εκείνοι οι ακαδημαϊκοί οι οποίοι δεν σέβονται την κοινωνία που τους φιλοξενεί, δεν σέβονται την ιστορία του τόπου που εργάζονται και φιλοξενούνται, και απαξιώνουν ακόμα την εκπαιδευτική τους ιδιότητα;

Ποιοι είναι εκείνοι οι ακαδημαϊκοί που βάζουν στο «πλυντήριο» την ιστορία μας και  τολμούν να αποδέχονται τις «αλήθειες» του κάθε κύριου Ρίχτερ, για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες;

Ποιοι είναι εκείνοι οι ακαδημαϊκοί που σε πείσμα της κοινής γνώμης, αλλά κυρίως λειτουργώντας ανθελληνικά προκαλούν ενδεχόμενη νομική εμπλοκή στο δίκαιο αίτημα της χώρας μας σχετικά με τη διεκδίκηση των «πολεμικών επανορθώσεων» από τη Γερμανία;

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

με την παρούσα επιστολή μας, εκφράζουμε το αίσθημα προδοσίας που αισθανόμαστε εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών και ενεργειών και ζητούμε την απόδοση ευθυνών σε όλους όσους με τις μεθοδεύσεις ή την αμέτοχη στάση τους, εκούσια ή ακούσια, επέτρεψαν αυτή την απαράδεκτη και καθόλα προσβλητική παραχάραξη της ιστορίας μας.

Η αποκατάσταση της ηθικής τάξης και η απόδοση ευθυνών είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στους Ήρωες της Κρητικής Αντίστασης.

Αθήνα 27/11/2014

Ο Πρόεδρος

Εμμανουήλ Πατεράκης