Αυγά «μάτια» με στάκα

Η στάκα παρασκευάζεται από την κρούστα (πέτσα) που δημιουργείται στην επιφάνεια του βρασμένου πρόβειου γάλακτος όταν μείνει μερικές ώρες. Σ’ αυτή την κρούστα, προστίθεται λίγο αλάτι και φυλάσσεται στο ψυγείο για να μην ξινίσει. Μετά μπαίνει σε ένα τσουκάλι μαζί με αλεύρι και λίγο αλάτι και βράζει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγει στην επιφάνεια το βούτυρο.Tο βούτυρο που ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι το  στακοβούτυρο ενώ αυτό που μένει στον πυθμένα της  κατσαρόλας είναι η στάκα.

geuseisΥλικά

1 κουταλιά στάκα

2 αυγά

αλάτι

πιπέρι

2 φλιτζάνια νερό

 Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το νερό και τ’ αλάτι και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα αυγά. Όταν ψηθούν και γίνουν άσπρα, τα αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο πιάτο. Προσθέτουμε στο πλάι μια γεμάτη κουταλιά στάκα, λίγο αλατοπίπερο και σερβίρουμε.