Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν.

Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος.

kalimera-kriti20160116

Σήμερα είναι Πέμπτη 16 Ιανουαρίου. Η εκκλησία μας γιορτάζει την προσκύνηση της τιμίας αλύσεως του αποστόλου Πετρου, τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Πευσίππου, Ελασίππου και Μεσίππου και Νεονίλλης, Αγίου μάρτυρος Δανακτος, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ελπιδίου και Ελένης, Οσίου Ρωμύλου και των συν αυτώ, Οσίου Ονωράτου, αρχιεπισκόπου Αρελάτης, Αγίου Μαξίμου της Τοτμα, του δια Χριστόν σαλού, Αγίου ιερομάρτυρος Δαμασκηνού, Αγίου νεομάρτυρος Νικολάου του εν Μυτιλήνη, Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά. Δεν υπάρχει επίσημη ονομαστική γιορτή.

  • Σήμερα θα έχουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και παγετός τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 8 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

  • Σαν σήμερα, το 27 π.Χ. – Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος απονέμει τον τίτλο του Αυγούστου στον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό, σηματοδοτώντας την αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 1945 ο  Αδόλφος Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιό του. Το 1962, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή καταθέτει η Ένωσις Κέντρου, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1093 ο Ισαάκιος Κομνηνός, γιος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού. Επίσης σαν σήμερα πέθανε το 970 ο Πολύευκτος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, το 1892 ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Έλληνας λόγιος, το 1968 ο Παναγιώτης Πουλίτσας, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός και το 1998 ο Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός.