Παρασκευή 3 Απριλίου

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.

Ν. Καζαντζάκης

kalhmerakrhth
Ηλιοβασίλεμα κάπου στην Κρήτη, φωτογραφία: Pawel Tomaszewicz

Σήμερα είναι Παρασκευή 3 Απριλίου. Είναι η 93η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Οσίου πατρός ημών Νικήτα του Ομολογητή, Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Υμνογράφου, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Ελπιδοφόρου, Αγίων μαρτύρων Βιθυνίου, Γαλύκου και Δίου, Οσίου πατρός ημών Ιλλυριού, του εν τω όρει του Μυρσινώνος ασκήσαντος, Οσίου πατρός ημών Νεκταρίου του Μπεζέτσκ, Αγίου νεομάρτυρα Παύλου του Ρώσου, Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Αμαράντου Ρόδου.
  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ιλλύριος, Ιλλυρία, Λύρος, Λύρα.
  • Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αυξημένες κατά διαστήματα θα έχει η Κρήτη. Στα Χανιά ο καιρός θα είναι αίθριος με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με αρκετές νεφώσεις, με την θερμοκρασία στους 14 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από ανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Λίγα σύννεφα θα υπάρχουν πάνω από το Ηράκλειο Κρήτης με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στο Ρέθυμνο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.
  • Σαν σήμερα το 1821, Επαναστατούν οι Σπέτσες. Το 1919 – Μικρασιατική Εκστρατεία – το Θωρηκτό Αβέρωφ καταπλέει στον όρμο της Σμύρνης. Δύο μέρες αργότερα κυβερνήτης αναλαμβάνει ο πλοίαρχος Η. Μαυρουδής που διαδέχεται τον απερχόμενο πλοίαρχο Α. Χατζηκυριάκο. Το 1928, δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών. Το 1948, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης ύψους 13 δις δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες του «Σιδηρού Παραπετάσματος».
  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν, το 1395, ο Γεώργιος Τραπεζούντιος, Έλληνας λόγιος, το 1770 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Έλληνας στρατηγός, το 1912 ο Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας πολιτικός, γιατρός και αθλητής.
  • Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή, το 1950 ο Κουρτ Βάιλ, Γερμανός συνθέτης, το 1962 ο Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας συνθέτης, το 1991 ο Γκράχαμ Γκρην, Άγγλος συγγραφέας.