Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου

Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.

Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης

kalhmerakrhth

Σήμερα έχουμε Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Είναι η 37η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Υπολείπονται 328 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Φωτίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Οσίου Βουκόλου, επισκόπου Σμύρνης, Αγίου μάρτυρος Ιουλιανού, του εν Εμέσῃ, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Φαύστης, Ευϊλασίου και Μαξίμου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Θεοφίλου, Σατουρνίνου και Ρεβοκάτου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Φαύστου, Βασιλείου και Λουκιανού, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Δωροθέας και Θεοφίλου, Οσίου πατρός ημών Ιωάννου, του εν τω Λυκώ, Μνήμη των οσίων Βαρσανουφίου και Ιωάννου εν αγίος πατρός ημών Βεδάστου, Αγίου Αμάνδου φωτιστού της Βελγικής, Οσίου πατρός ημών Σάββα του Νέου, του εκ Σικελίας, Αγίου Αρσενίου, του εκ Γεωργίας, ιερομάρτυρας Δαμασκηνού του Σιναίτου, ιερομάρτυρας Αρτεμίου του Σιναίτου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός.

  • Βροχές και καταιγίδες περιμένουμε στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια, αλλά πρόσκαιρα θα είναι έντονα. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε μόνο νεφώσεις, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα περιμένουμε βροχοπτώσεις, από το απόγευμα.   Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Ιόνιο νοτιοδυτικοί 6 με 7 και από το απόγευμα 5 μποφόρ και στο Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί θυελλώδεις, που το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Στον ουρανό της νότιας χώρας θα υπάρχουν ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αλλά στη βόρεια Κρήτη θα αγγίξει τους 20. Πιο αναλυτικά στην Κρήτη                                                                αναμένονται παροδικές νεφώσεις και αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι θα είναι, το πρωί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 18 και κατά τόπους στη βόρεια Κρήτη μέχρι τους 20 βαθμούς.

  • Σαν σήμερα, το1961, η Γερμανία απορρίπτει αμερικανική πρόταση να αναλάβει αυτή την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Το 1968, προσάραξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού BACHE τύπου «Φλέτσερ» στην ακτή Μανδράκι στη Ρόδο όπου και επήλθε ολική καταστροφή του πλοίου. Πλήρωμα διασώθηκε. Το1982, καταργούνται οι ποδιές για τις μαθήτριες σε ελληνικά σχολεία. Σαν σήμερα, το 893 πεθαίνει ο Φώτιος Α’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.