Η ανθρώπινη ζωή πάνω από τις θρησκείες και τις πολιτικές.

παπας«Tόσες φορές δεν σας κάναμε δεκτούς! Συγχωρέστε την κλειστή και αδιάφορη συμπεριφορά των κοινωνιών μας που φοβούνται την αλλαγή ζωής και τρόπου σκέψης, η οποία απαιτείται με την παρουσία σας», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του, μετά από την επίσκεψή του στη Λέσβο. «Σας μεταχειρίζονται σαν ένα βάρος, ένα πρόβλημα, ένα κόστος, ενώ είστε ένα δώρο», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τον πάπα όποιος αποφασίζει να εγκαταλείψει την χώρα του εξαιτίας της πείνας ή πολέμων «είναι ένας αδελφός» και οι πρόσφυγες «είναι η μαρτυρία του πώς ο Κύριος, εύσπλαχνος και ελεήμων ξέρει να μετατρέπει το κακό και την αδικία που υφίστανται σε καλό, υπέρ όλων των ανθρώπων». «Ο κάθε ένας από εσάς μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που ενώνει μακρινούς λαούς, η οποία καθιστά δυνατή την συνάντηση διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, ως μια οδός για να ανακαλύψουμε την κοινή μας ανθρωπιά», υπογράμμισε ο Αργεντινός ποντίφικας. «H εμπειρία σας -μια εμπειρία πόνου και ελπίδας– μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι, στην γη, ξένοι και οδοιπόροι και ότι κάποιος μας δέχθηκε με γενναιοδωρία, χωρίς κάποια ειδική αξία. Όποιος απομακρύνθηκε από την πατρίδα τους, σαν και εσάς, εξαιτίας της καταπίεσης, του πολέμου, μιας φύσης που αλλοιώνεται από την ρύπανση και από την ερημοποίηση, ή εξαιτίας μιας άδικης κατανομής των πόρων του πλανήτη, είναι ένας αδελφός με τον οποίο πρέπει να μοιραστούμε το ψωμί, το σπίτι και την ζωή μας».

Είτε πιστεύει κανείς είτε όχι, στη Λέσβο έγινε κάτι σημαντικό. Τα παιδιά του Αλλάχ συνάντησαν το Θεό. Αντιπρόσωποι του Αλλάχ, φίλησαν με ευγνωμοσύνη το χέρι του Θεού, το χέρι του Πάπα, το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Πάπας μίλησε για τους Έλληνες και για τον ρόλο της Ελλάδας στη σύγχρονη Ευρώπη, που θεμελιώνει  ξανά τις πανάρχαιες αξίες του ανθρωπισμού. Πράξεις που πρέπει να μείνουν παρακαταθήκη, ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν μαζί, μπορούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές.

Δυστυχώς απούσα από μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή για την Ελλάδα, τη Χριστιανοσύνη, τον Έλληνα, ήταν η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση . Προτίμησε να μείνει πίσω. Στις κραυγές και την προπαγάνδα. Κουκούλωσε ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για τη χώρα. Αυτό ήθελαν τα αφεντικά. Την ίδια στιγμή τις συγκλονιστικές εικόνες, τις έδειχναν ζωντανά όλα τα κανάλια σχεδόν στον κόσμο, το CNN διέκοψε για να μεταδώσει τα πλάνα. Πώς να σηκώσεις ανάστημα με τόσο «κοντούς» ανθρώπους. Αύριο θα πατήσουν στις πληγές του «δικού» τους Χριστού και στα αγάλματα των προγόνων μας, για να δείξουν ανάστημα. Όπως έκαναν πάντα.