Καλημέρα Κρήτη

Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.

Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας

kalimera-kriti

Σήμερα είναι Τετάρτη 14 Ιανουαρίου. Έχουμε διανύσει 14 μέρες από τον νέο χρόνο και υπολείπονται άλλες 351.

Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των αγίων τριάκοντα τριών Πατέρων Αββάδων, Οσίου Θεοδούλου, Οσίου Στεφάνου, Αγίας Νινας της ισαποστόλου, Αγίας μάρτυρος Αγνής, Οσίου Αδάμ, Οσίου Σαββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας, Αγίου Ιωαννικίου, αρχιεπισκόπου Τυρνόβου, Αγίου Ακακίου. Γιορτάζουν οι Νίνας, Νίνα.

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 8 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ με εξασθένηση.

Σαν σήμερα, το 1822, ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο. Οι Τούρκοι παραδίδονται στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος παίρνει την ελληνική σημαία, σταυρώνει με αυτή την πύλη και μπαίνει στο φρούριο. Το 1878, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επιδεικνύει στη βασίλισσα Βικτωρία, μια νέα παράξενη συσκευή. Ήταν το τηλέφωνο. Το 1920 το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι – Βενιζέλου, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα. Το 1950 ο Νικόλαος Πλαστήρας σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Τσουδερό ιδρύει την Εθνική Προοδευτική Ενωση Κέντρου (ΕΠΕΚ). Το 1975 προφυλακίζεται ο Δημήτριος Ιωαννίδης για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Σαν σήμερα πεθαίνει το 2007, ο ζωγράφος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνογράφος, Βασίλης Φωτόπουλος που κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας».