Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου

Όλοι φοράμε μάσκες· και έρχεται η στιγμή που δεν μπορούμε να τις βγάλουμε χωρίς να ξεκολλήσουμε μαζί τους και το δέρμα μας.

Edith Sitwell, 1887-1964, Βρετανίδα ποιήτρια

kalhmerakrhth

Σήμερα είναι Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Είναι η 47η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 319 μέρες.

  • Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Παμφίλου μάρτυρος, Φλαβιανού οσίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Δανιήλ, Ηλία, Ησαίου, Θεοδούλου, Ιερεμίου, Ιουλιανού Ουάλεντος, Παμφίλου, Παύλου, Πορφυρίου, Σαμουήλ και Σελεύκου, Μνήμη των αγίων Μαρτύρων των εν Μαρτυροπόλει, Οσίου Μαρουθά, Οσίου Φλαβιανού, Αγίου Φλαβιανού, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, οσιομάρτυρα Ρωμανού, Αγίου ιερομάρτυρα Ηλία, του εκ Ρωσίας, Αγίου μάρτυρος Τάνκο, επισκόπου Βέρντεν, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Κύπρω.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Πάμφιλος, Παμφίλη, Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια.

  • Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι σήμερα ο καιρός στα Χανιά με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους έντασης 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 11 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός και στο Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με συννεφιά, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Ίδιες συνθήκες θα επικρατήσουν και στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρεια διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1923 εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 1η Μαρτίου. Το 1943 γίνεται η  Σφαγή του Δομένικου. Τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στην περιοχή της Ελασσόνας εκτελούν 140 κατοίκους του Δομένικου και της γύρω περιοχής, λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν εκ θεμελίων το χωριό αφήνοντας ανέπαφη μόνο την εκκλησία. Το 1960  υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση των μεθοριακών πληθυσμών των δύο χωρών.

  • Σαν σήμερα το 1907  γεννήθηκε ο Άγγελος Τερζάκης, Έλληνας συγγραφέας.

  • Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή, το 1391 ο Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.