Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου

Η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς.

Robert Kennedy, 1925-1968, Αμερικανός πολιτικός

kalimera-kritiΣήμερα έχουμε 2 Φεβρουαρίου. Είναι η 33η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 332 μέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει: ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, Αγίου μάρτυρος Αγαθοδώρου, Αγίου νεομάρτυρα Ιορδάνη, οσιομάρτυρα Γαβριήλ, Οσίου Ευθυμίου, του εκ Γεωργίας, Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Απεκοής, Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γουμενίσσης, Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κακιάς Μέλισσας, Η σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Υπαπαντής, Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φλεβαριωτίσσης η Λιβύης, Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φλεβαριωτίσσης, Η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαλινιωτίσσης

  • Σήμερα γιορτάζει η Υπαπαντή.

  • Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί με ένταση, στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο μέχρι και 7 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3 με 5 τουλάχιστον βαθμούς και δεν θα ξεπεράσει, στα βόρεια τους 13 βαθμούς και στα νότια στους 14 με 18 βαθμούς. Στην Κρήτη θα έχουμε, το πρωί ηλιοφάνεια και ανέμους μέτριας έντασης και από το μεσημέρι σποραδικές βροχές και ενίσχυση των ανέμων στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

  • Σαν σήμερα, το 1924, Ιδρύεται πεντατάξιο διδασκαλείο, συγχωνεύονται τα ελληνικά σχολαρχεία με το γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο γίνεται εξατάξιο.

  • Σαν σήμερα, το 1933, ο Αδόλφος Χίτλερ διαλύει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το 1935 δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο πολύγραφος, πιο γνωστός ως ανιχνευτής της αλήθειας. Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ, στην ΕΣΣΔ, τερματίζοντας μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κράτησε 140 μέρες. Οι Γερμανοί στρατιώτες παραδίδονται παρά τη δήλωση του Χίτλερ: «Η παράδοση αποκλείεται. Το στράτευμα θα αμυνθεί μέχρι τέλους». Το 1991, στην Κύπρο, έντονες αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων προκαλεί η έκθεση Μπους για το Κυπριακό, στην οποία παραλείπεται τελείως η τουρκική αδιαλλαξία.

  • Στις 2 Φεβρουαρίου γεννήθηκαν, το 450  ο Ιουστίνος Α΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας και το 1853, ο Γεώργιος Σουρής, Έλληνας ποιητής.

  • Τέλος, στις 2 Φεβρουαρίου, έφυγαν από τη ζωή, το 1950, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Έλληνας μαθηματικός και το 1970, οΜπέρτραντ Ράσελ, Άγγλος μαθηματικός, συγγραφέας και φιλόσοφος