Δευτέρα 21 Μαρτίου

Η πρώτη μέρα της Άνοιξης

kalhmerakrhth

Το τι και πως αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την Άνοιξη, σηκώνει πολύ συζήτηση. Λένε ότι η  άνοιξη είναι ο τρόπος του Θεού να πει: «πάμε άλλη μια φορά». Ίσως γιατί δίνεται και πάλι η ευκαιρία στη φύση να καρποφορήσει. Ίσως πάλι επειδή δίνει άλλη μια ευκαιρία στον άνθρωπο, γνωρίζοντας ότι τις προηγούμενες έχει αποτύχει. Το σίγουρο είναι ότι η Άνοιξη γεννά την ελπίδα, την αισιοδοξία και την αγάπη. Βέβαια οι άνθρωποι, όταν είναι ευτυχισμένοι, δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Άλλη μια ευκαιρία για τον άνθρωπο αυτή η Άνοιξη, μήπως και αντιγράψει κάτι από τη λειτουργία της. Δύσκολο. Ο άνθρωπος  έχει τρία γεγονότα στη ζωή του: γεννιέται, ζει, πεθαίνει. Δεν το συνειδητοποιεί όταν γεννιέται, υποφέρει όταν πεθαίνει και ξεχνάει να ζήσει. Ο λόγος που δεν το συνειδητοποιεί; Μάλλον δεν βρίσκει το χρόνο. Ένας άνθρωπος συνήθως περνάει το χρόνο του, είτε καταστρέφοντας έναν άλλο άνθρωπο, είτε καταστρέφοντας τον πλανήτη, ξεχνώντας ότι σε αυτόν κατοικεί και ο ίδιος. Σου λένε οι άνθρωποι,  έχω αμπέλια και χωράφια και σπίτια και γης. Τρίχες έχεις. Κανένας άνθρωπος δεν έχει γη. Της γης είναι, όχι δικά σου. Και επειδή κάθε τόσο την ενοχλείς, σε τιμωρεί…

  • Σήμερα είναι Δευτέρα 21 Μαρτίου. Είναι η 80η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 285 ημέρες.
  • Πρώτη μέρα της Άνοιξης σήμερα. Αστρονομικά η Άνοιξη, ξεκινά με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο και περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου.
  • Όπως και το καλοκαίρι η αξονική κλίση της γης στρέφει το βόρειο ημισφαίριο προς τον ήλιο και το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο ή ακριβώς 12 ώρες. Το ημισφαίριο αρχίζει να ζεσταίνεται σημαντικά, γεγονός που ευνοεί την ανθοφορία και τη φυτική ανάπτυξη. Τα περισσότερα φυτά ανθίζουν αυτή την εποχή του χρόνου, ακόμα και αν υπάρχουν χιόνια σε ορεινές περιοχές. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν βαριές χιονοπτώσεις η Άνοιξη είναι δυνατόν να ξεκινήσει νωρίς τον Φεβρουάριο. Στις υποτροπικές περιοχές οι αλλαγές των εποχών παρουσιάζουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους και οι τροπικές σχεδόν καμία. Οι υποαρκτικές περιοχές αντιλαμβάνονται την Άνοιξη κατά τον Μάιο ή τον Ιούνιο και στην Ανταρκτική τον Δεκέμβριο.
  • Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Θωμά Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Βηρύλλου επισκόπου Κατάνης, Μαρτύρων Δομνίνου και Φιλήμονος των εκ Θεσσαλονίκης.
  • Σε πολλές Παγκόσμιες ημέρες είναι αφιερωμένη η 21η Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου.
  • Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ( ρατσισμού ), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά φοιτητών που διαδήλωναν στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Στην ουσία όμως, η γειτονιά μας, η Ευρώπη, ενώνει τις ακροδεξιές φωνές της υπέρ του ρατσισμού. «Τώρα φέρνουμε εδώ τέτοιους Νεάντερνταλ που ευχαριστούμε τον Θεό που έχουν εξαφανιστεί από την χώρα μας». Αυτά μεταξύ άλλων, τόνισε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ρατσισμού, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ομάδα Στρόναχ, Ρόμπερτ Λούγκαρ, ο οποίος συμπλήρωσε  ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στην Αυστρία είναι «αμόρφωτοι, τυφλωμένοι στο θέμα της θρησκείας, φανατικοί (και) ανίκανοι να ενσωματωθούν».
  • Σε ότι αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας. Καιρός όμως ο Οργανισμός να ευαισθητοποιηθεί και για την οικονομική κρίση, που είναι η βασική αιτία που έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Με διαπιστώσεις και ευχές, δεν γίνεται τίποτα.
  • Σαν σήμερα, το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Το 1960, αρχίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ., μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1960 επίσης, στη διάρκεια του Απαρτχάιντ στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον μίας ομάδας άοπλων μαύρων Νοτιοαφρικανών διαδηλωτών, σκοτώνοντας 69 άτομα.