Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου

 

Είδα μια μέρα ένα παιδί στο σχολείο να κακομεταχειρίζεται ένα μικρότερο αγόρι. Αγανάκτησα, αλλά μου απάντησε: «Οι μεγαλύτεροι με χτυπούν και εγώ χτυπώ τους μικρότερους. Είναι δίκαιο». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

29feb2

 

Ντρέπεται και η ιστορία…

Κάποτε για λίγη γη, αργότερα για λίγο πετρέλαιο, μετά για ένα αγωγό, ξεριζώνουν οικογένειες και σκοτώνουν παιδιά. Έτσι αποφάσισε η Δύση. Έκρυψε τον ήλιο που βγαίνει από την Ανατολή και βουτηγμένη στη μαυρίλα που η ίδια δημιούργησε, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με την ίδια της την κατάντια. Η Ευρώπη μεταμορφώθηκε σε τέρας που καταπίνει παιδιά. Στο τέλος η μοίρα της θα είναι να φάει τις σάρκες της. Αυτή θα είναι η τιμωρία του τέρατος…

29 φεβ

 

Σήμερα είναι Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου. Είναι η 60ή ημέρα του δίσεκτου έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 306 ημέρες. Είναι η επιπλέον ημέρα του φετινο Φεβρουαρίου που κάνει το χρόνο δίσεκτο.

– Δίσεκτο ονομάζεται ένα έτος το οποίο προσμετρείται μια παραπάνω ημέρα, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους. Για παράδειγμα, με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από 365 ημέρες, δηλαδή 1/4 της ημέρας, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μίας πλήρους ημέρας. Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία και επομένως ανά δίσεκτο έτος προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.

– Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου και ομολογητού Κασσιανού.

– Σήμερα γιορτάζουν οι Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος.

– Σαν σήμερα το1944 στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι τρεις μεγαλύτερες ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ, συνομολογούν τη Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου και δεσμεύονται να συνεργαστούν με τις συμμαχικές δυνάμεις.

– Καιρό με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, θα έχουμε σήμερα. Στα Χανιά θα έχουμε καλό καιρό με αραιή συννεφιά και την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς νότιους ανέμους ως 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με σποραδική συννεφιά, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 7 μποφόρ. Καλός καιρός με αραιή συννεφιά προβλέπεται για το Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν θυελλώδεις νότιους ανέμους ως 7 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα έχουμε μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Καλός καιρός με αραιή συννεφιά προβλέπεται για το Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν θυελλώδεις νότιους ανέμους ως 7 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες περιμένουμε μικρή αλλαγή με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 20 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.