Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου

Τα καλά νέα είναι ότι ο Ιησούς επιστρέφει. Τα κακά νέα είναι ότι (θα πρέπει να) είναι πραγματικά τσαντισμένος.

Bob Hope, 1903-2003, Αμερικανός κωμικός

b66032_abc79d5345ed458cb9e29e63bb497570

Για πολλά παιδιά η ευτυχία είναι ένα όνειρο, αλλά η δυστυχία είναι πραγματικότητα. Τα μάτια δεν βλέπουν καλά τον Θεό, παρά μόνο μέσα από δάκρυα… Η  ψυχή δεν μετριέται με την ποσότητα των ευχών, αλλά την ποιότητα των πράξεων.

 Σήμερα είναι Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου. Είναι η 96η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 269 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ευτυχίου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Οσίας μητρός ημών Πλατωνίδος, της εν Νισίβει ασκησάσης, Μνήμη των εν Περσίδι εκατόν είκοσι μαρτύρων, Αγίας μάρτυρος Πλατωνίδος και των συν αυτή δύο μαρτύρων, Αγίου ιερομάρτυρα Ειρηναίου, επισκόπου Σιρμίου, Αγίων μαρτύρων Τιμοθέου και Διογένους, Αγίου Τερβιλλίου του πρίγκηπος, Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Σιναίτου, Αγίου Αφωνίου, επισκόπου Νόβγκοροντ, Αγίου οσιομάρτυρα Γενναδίου, Αγίων ενδόξων πέντε νεομαρτύρων Μανουήλ, Θεοδώρου, Γεωργίου, Μιχαήλ και ετέρου Γεωργίου, των εκ Σαμοθράκης
  • Σήμερα του Αγίου Ευτυχίου γιορτάζουν οι Ευτύχιος, Ευτύχης, Ευτυχία, Ευτυχούλα, Ευτυχίτσα.
  • Με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αλλά και η επικράτηση θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο ξεκινά ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα φαινόμενα πάντως δεν θα είναι ισχυρά ενώ από τη Μεγάλη Παρασκευή και μετά, αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας. Καλός καιρός με αραιή συννεφιά προβλέπεται για τα Χανιά σήμερα , με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι περιμένουμε αλλαγή, με αρκετές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 16 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός στο Ηράκλειο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους ως 5 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα υπάρχουν  αρκετές νεφώσεις, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Αραιή συννεφιά προβλέπεται για το Ρέθυμνο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς νότιους ανέμους ως 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές θα έχουμε συννεφιά με το θερμόμετρο να φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
  • Σαν σήμερα το 1453, ο Μωάμεθ Β’ ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Το 1896, ξεκινούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Το 1941, στον  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Το 1957, ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν το 1483 ο Ραφαήλ, Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας και το 1886 ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
  • Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή το 885 ο  Άγιος Μεθόδιος και το 1833 ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος.