Δευτέρα 7 Μαρτίου

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να φορά για πολύν καιρό ένα πρόσωπο για τον εαυτό του και ένα διαφορετικό για τον πολύ κόσμο, χωρίς να μπερδευτεί τελικά για το ποιο από τα δυο είναι το αληθινό.

Nathaniel Hawthorne, 1804-1864, Αμερικανός συγγραφέας

kalimera-kritiΖούμε κάνοντας όνειρα, μόνο που δεν είναι τα δικά μας. Όταν είμαστε ξύπνιοι, περνάμε το χρόνο μας ερμηνεύοντας τα όνειρα που κάναμε παρά να δούμε την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι στα όνειρά τους πετάνε. Ξεφεύγουν. Καθημερινά είναι υποχρεωμένοι να λένε ψέματα και να τα πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτοί που τους ακούνε, ξέρουν ότι ακούνε ψέματα. Αλλά τα πιστεύουν. Είναι υποχρεωμένοι να τα πιστεύουν για να προχωράει και η ζωή τους, στη δουλειά, στην οικογένεια, στο σπίτι. Όταν τα ψέματα λέγονται έξω από το σπίτι, τότε λέγονται δημόσιες σχέσεις και μάρκετινγκ. Παραπλανούμε ο ένας τον άλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν φυλακισμένοι. Αναγκαστικά κάνουν όνειρα για να ξεγελάνε τον εαυτό τους. Στο τέλος χάνουν τις ελπίδες τους και πιστεύουν στα ίδια τους τα ψέματα. Στα ψέματα βασίζεται και η εθνική μας παιδαγωγός. Η τηλεόραση. Μόνο που εδώ δεν υπάρχουν καν όνειρα. Τα έχουν αντικαταστήσει οι εφιάλτες.

  • Σήμερα έχουμε 7 Μαρτίου. Είναι η 66η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 299 ημέρες, ή για την ακρίβεια 300 αφού έχουμε δίσεκτο έτος.
  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Ευγένιο τον ιερομάρτυρα.
  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ευγένιος, Ευγένης.
  • Σαν σήμερα, το 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία εφεύρεση που ο ίδιος αποκαλεί «τηλέφωνο». Το 1936, προανάκρουσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Παραβιάζοντας τις Συνθήκες του Λοκάρνο και των Βερσαλλιών, η Γερμανία ανακαταλαμβάνει τη Ρηνανία σε αντίδραση στη Γαλλοσοβιετική συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας. Το 1941, Ιταλικά πλωτά νοσοκομεία μεταφέρουν Ιταλούς τραυματίες από την Αλβανία στην Ιταλία. Το ελληνικό υποβρύχιο «Νηρεύς» βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό στην Αδριατική. Το 1945, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Πλαστήρας δεν δέχεται τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην Κυβέρνηση. Την ίδια στάση τηρεί και ο αντιβασιλέας. Το 1948, τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα. Το 1995, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως το δέκατο πλήρες μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).