1ο Συνέδριο Π.Ο.Π.Κ.Σ.

Κρητικός  πολιτισμός και ανάπτυξη

1ο συν.

 

Ολοκληρώθηκε  το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων το οποίο διήρκεσε τρείς ημέρες, με θέματα για τον κρητικό πολιτισμό, την ανάπτυξη της νήσου και η πορεία των Γερμανικών Οφειλών.

Το Συνέδριο κήρυξε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016  ο κ.κ. Ειρηναίος, Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και παρουσίασε η Δρ. Βάσω Λίπα, Αρχαιολόγος, Ιστορικός, Ειδική στη διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Στην συνέχεια μίλησαν ο Εμμανουήλ Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης.

Την Παρασκευή η εναρκτήρια Συνεδρία είχε ως θέμα «ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» όπου συντόνισε ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός, Διοικητικός Επιστήμων, Διεθνολόγος και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π.) με θέμα «Ελευθέριος Βενιζέλος. Χαρισματικός Κρητικός Οραματιστής για τη Μεγάλη Ελλάδα», ο  Σαράντης Καρβουνίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου(Ρόδος) και ο Γεώργιος Πασιόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου(Ρόδος) με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης. Ένας Ηλιάτορας της Κρήτης και της Ποίησης».

Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία Μικρού Μήκους για τον Ελευθέριο Βενιζέλο της Μιχαέλας Τζιράκη, Φοιτήτριας Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.)

Ακόμη μίλησε ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Σκηνοθέτης «Μίκης Θεοδωράκης. Ο Οικουμενικός Μουσικοσυνθέτης της Ελλάδας» και η Πηνελόπη Σταυροπούλου, ηθοποιός «Απαγγελίες». Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η Προβολή Ταινίας Μικρού Μήκους Για την Μοναδικότητα της Κρήτης, με επιμέλεια του Νίκου Χρηστάκη.

Στην συνέχεια είχε συναυλία με το Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ η βραδιά έκλεισε με χορευτικά και κρητικό κέρασμα.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 η 1η Συνεδρία είχε θέμα  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020- ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» όπου συντόνισε ο Ευάγγελος Λυρούδιας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, τέως  Πρόεδρος Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Μιχάλης Βαμιεδάκης Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης για Θέματα Τουρισμού «Αναπτυξιακή Στρατηγική Περιφέρειας Κρήτης στον Τουρισμό 2016-2020», η Θεανώ Βρέντζου, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα με θέμα «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα και η Διαχείριση των Προϊόντων του», ο Κυριάκος Κώτσογλου, Μηχανικός Παραγωγής στη Διοίκηση, Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020».

Η 2η Συνεδρία είχε θέμα «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» και συντόνισε ο Παναγιώτης Μανούρης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Εισηγήσεις πραγματοποιησαν: ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «Έξοδος από την Κρίση Σημαίνει Άλλη Οικονομία και Άλλη Εκπαίδευση», ο Παναγιώτης Παρθένιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «Η Τεχνολογία στην Πολιτιστική Κληρονομιά» και ο Δημήτριος Μαντζούρης, Μουσικός, Χημικός Μηχανικός, Υπεύθυνος αρχείου παραδοσιακής μουσικής του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής – Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά με θέμα«Αυθεντικές ηχογραφήσεις, 1957-1976, σκοπών και τραγουδιών της Κρήτης στο αρχείο του Σίμωνα Καρά και η αξιοποίησή τους»..

Η 3η Συνεδρία είχε θέμα «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ» που συντόνισε ο Γιώργος Χουδαλάκης, Δημοσιογράφος.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα «Γερμανικές Αποζημιώσεις και Διεκδίκηση τους στην Εποχή των Μνημονίων», ο Μανούσος Παραγιουδάκης, Στρατηγός, Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης του Γερμανού Ιστορικού Χανς Ρίχτερ. Προσπάθεια Παραχάραξης – Αναθεώρησης της Ιστορίας» και ο Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος, Στρατηγικός Αναλυτής με θέμα«Γεωπολιτική Σημασία της Κρήτης στο Πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ)».

Η 4η Συνεδρία είχε θέμα «ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ» που συντόνισε η Δρ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος σε Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής.

Εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν: ο Αντώνης Ζερβός, Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Κρήτης «Σπιναλόγκα το Πρώτο Κρητικό μνημείο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», ο  Μίνως Αλεφαντινός, Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και Μνημείων Δήμου Ρεθύμνης «Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Ένα Κόσμημα της Κρήτης», ο  Θεόδωρος Σταθάκης, Δήμαρχος Κισσάμου «Συγκριτικά Πλεονεκτήματα του Δήμου Κισσάμου. Γραμβούσα – Φαλάσαρνα – Ελαφονήσι» και ο Ιωάννης Μαστοράκης, Δήμαρχος Χερσονήσου «Ιστορική Ταυτότητα του Δήμου Χερσονήσου ως Εργαλείο Ανάπτυξης».

Η 5η Συνεδρία είχε θέμα «ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» που συντόνισε η Ηρώ Δασκαλάκη, Καθηγήτρια Διοίκησης Τουρισμού.

Εισηγήσεις πραγματοποιήσαν: ο Βασίλειος Κουλολιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.ΠΑ.) «Τα Συμπληρώματα Διατροφής στην Επιβοήθηση της Αντικαρκινικής Θεραπείας», η  Βασιλική Τσατσανίδου, Ψυχολόγος «Κρητική Διατροφή και Ψυχική υγεία», η  Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας «Κρητική Διατροφή. Μακροβιότητα και αντιγήρανση».

Η 6η Συνεδρία είχε θέμα «Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ» όπου συντόνισε ο Γιάννης Καραβιτάκης, Γιατρός, Αρθρογράφος σε θέματα Κρητικής Διατροφής.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Δρ. Νικόλαος Μιχελάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) με θέμα «Κρητικό Ελαιόλαδο. Το Μυστικό της Μακροζωίας», ο Κωστής Μοχιανάκης, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Οίνου και Αμπέλου Κρήτης «Κρητικό Κρασί. Ισχυρό Στοιχείο της Διατροφικής μας Ταυτότητας και Εργαλείο Ανάπτυξης του Τόπου μας” και ο Αδάμ Παπαδάκης, Αρχιμάγειρας «Κρητική Κουζίνα. Σύγχρονες Προτάσεις για την Οικογένεια».

Η 7η Συνεδρία είχε θέμα «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ)» που συντόνισε ο Ιωάννης Φωτάκης, πρώην Νομάρχης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Διονύσου.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματαίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»  με θέμα «Η Συνεργασία των Κρητικών Σωματείων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο Μανούσος Ντουκάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Ελλάδος (Π.Ε.Φ.Ε.) με θέμα «Ενημέρωση για την λειτουργία των Πολιτιστικών Σωματείων. Προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας», ο Μανώλης Κουτουλάκης, Ερευνητής, Διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των Πολιτών και των πολιτιστικών σωματείων στην τοπική ανάπτυξη και η πρόσβαση στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠA».

Η 8η Συνεδρία είχε θέμα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» που συντόνισε ο Νίκος Σκουλάς, τέως Υπουργός Τουρισμού.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Νίκος Σκουλάς, τέως  Υπουργός Τουρισμού με θέμα «Τουρισμός – Αγροτοκτηνοτροφική Παραγωγή – Κρητική Διατροφή. Το τρίπτυχο της επιτυχίας», ο Αθανάσιος Περυσινάκης, MBA, BSc Econ, Διευθύνων Σύμβουλος Συνεργασία Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΕΠΕ με θέμα «Καλή Πρακτική Χρηματοδότησης Πρότυπης Αγροτουριστικής Μονάδας» και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Πρόεδρος Αμπελουργών Κρήτης «Προώθηση Πιστοποιημένων Προϊόντων. Σύνδεση με Καταναλωτή και Τουριστικά Καταλύματα».

Στο τέλος της βραδιάς προβλήθηκε η Ταινία Μικρού Μήκους «Για την Μοναδικότητα της Κρήτης» με επιμέλεια του Νίκου Χρηστάκη ενώ υπήρχαν χορευτικά και κρητικό κέρασμα.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 η 1η Συνεδρία είχε θέμα «ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και συντόνισε ο Εμμανουήλ Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ.).

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Γιάννης Περάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω, Πρόεδρος Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω «Η Κρητικιά Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν. Η Πρώτη Ελληνίδα Φεμινίστρια», ο Εμμανουήλ Σκλιβάκης, Γ. Γρ. Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Κρήτη-Ρόδος μία παράλληλη πορεία», η Μαρία Τσεπέτη, Κοσμήτορας του Συνδέσμου Γυναικών Χανίων, Δικηγόρος με θέμα «Η Κοινωνική Προσφορά της Γυναίκας της Κρήτης ανά τους Αιώνες», ο Εμμανουήλ Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης, Δικηγόρος, Ερευνητής με θέμα «Το τραγούδι στην Δυτική Κρήτη τον Καιρό του Μνημονίου», ο Ηλίας Φιλιππίδης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Αντιπρόεδρος Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου με θέμα «Έχει μέλλον το Εθνικοτοπικό Πολιτιστικό Κίνημα;», ο Μιχάλης Πριναράκης, Επίτιμος Πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως, Πρόεδρος της Π.Ε.Χ. Ο Μύλος του Πρινάρη με θέμα«Στοιχεία Κρητικού Λαϊκού Πολιτισμού», ο Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με θέμα «Γερμανικές Οφειλές: Ο Λήθαργος της Υποταγής και η Αλήθεια της Διεκδίκησης», η Δήμητρα Γκαλονάκη, Δημοσιαγράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Πρακτορείου Ειδήσεων «Ην-Ων»  με θέμα «Ιστορικός και Θρησκευτικός Τουρισμός», ο Αλέξανδρος Μωράκης, Πρόεδρος Κρητών Νομού Βοιωτίας «Κρητικά Ζητήματα στην Βοιωτία», ο Παντελής Πρεντάκης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αγίας Βαρβάρας και Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας Αττικής με θέμα «Η κοινωνική οικονομία των Κρητικών Σωματείων» και η  Βασιλική Λίπα, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις»- Γραμματέας της Ι.Λ.Ε.Ρ. με θέμα «Πολιτισμικές ανταλλαγές Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων μουσικής και χορού με την Κρήτη και παρουσίαση δράσεων της Ι.Λ.Ε.Ρ.».

Η 2η Συνεδρία είχε θέμα «ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» όπου συντόνισε ο Ιωάννης Τσουχλαράκης, Πολιτισμολόγος, Συγγραφέας, Ερευνητής.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: ο Νίκος Βασιλάτος, Συγγραφέας, Επίτιμος Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, βραβευμένος με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα«Το Κρητικό Μαχαίρι. Ιστορία – Συμβολισμοί – Αισθητική», ο Θρασύβουλος Τσουχλαράκης, Πολιτισμολόγος, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας με θέμα«Η Πολύπτυχη Συνεισφορά των Λευκορείτικων – Ριζίτικων Τραγουδιών στη Διάσωση Ιστορικών και Πολιτισμικών Στοιχείων. Η Χαρακτηριστική Περίπτωση Ενός Αθησαύριστου Τραγουδιού του Είδους», ο Βαγγέλης Βαρδάκης, Μουσικός, Ερευνητής, Συγγραφέας «Στοιχεία για την Παρουσία του Βιολιού στην Κρήτη. Μια Προσπάθεια Ανάδειξης της Πραγματικής Θέσης του Βιολιού στην Κρητική Μουσική».

Η 3η Συνεδρία είχε θέμα «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» όπου συντόνισε ο Ιωάννης Τσουχλαράκης, Πολιτισμολόγος, Συγγραφέας, Ερευνητής. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν: η Ρενάτα Δαλιανούδη, PhD Μουσικολογίας Παν/μιο Αθηνών, Λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Τομέα Λαογραφίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με θέμα«Μουσική Παράδοση; Αναβίωση ή Φολκλόρ; Ο Ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων στη Διάσωση και Προβολή της Μουσικο Χορευτικής Κληρονομιάς», ο Παναγιώτης Μυλωνάς, Μουσικολόγος, Λαογράφος, επί δεκαετίες υπεύθυνος της Εθνικής Μουσικής στην Ε.Ρ.Τ. «Προχειρότητες και Παραποιήσεις στην Παραδοσιακή Κρητική Δημιουργία» και ο Δρ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, Πρόεδρος Μ.Σ.Κ με θέμα «Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές» «Κρητομυκηναϊκή Γραφή. Η Πρώτη Γραφή της Ευρώπης ως Φορέας Πολιτισμού και Ανάπτυξης».Το απόγευμα της τελευταίας ημέρα προβλήθηκε η Ταινία Μικρού Μήκους για την Μοναδικότητα της Κρήτης με επιμέλεια του  Νίκου Χρηστάκη.

Στην λήξη του Συνεδρίου αποτιμήθηκαν τα πεπραγμένα ενώ χόρεψαν κρητικούς χορούς τα μέλη των συλλόγων και δόθηκε κρητικό κέρασμα.

Ακόμη στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετείχαν: Ρενάτα Δαλιανούδη, Ιωάννης Τσουχλαράκης, Ηλίας Φιλιππίδης και ο Μιχάλης Χρηστάκης.

Επίσης στην Οργανωτική Επιτροπή πήραν μέρος: Στέλλα Βερτινάκη, Αντώνης Βλαχιώτης,  Ανδρέας Ηλιάκης, Βασίλης Κολυδάκης, Αλέξανδρος Πατεράκης, Εμμανουήλ Πατεράκης, Νατάσα Πλουσάκη, Γεώργιος Φραγκάκης, Γεώργιος Χριστοδουλάκης και ο Εμμανουήλ Ψωμάς.