Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η πολιτική είναι μεγάλη τέχνη. Πείθει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι’ αυτά που τους κλέψανε.

Andrzej Majewski, 1963-, Πολωνός συγγραφέας και σκηνοθέτης

kalimera-kriti20160117

  • Σήμερα είναι Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015. Είναι η 17η μέρα του μήνα και του  έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 349 ημέρες. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αντωνίου του Μεγάλου, Οσίου Αντωνίου του Νεου, μνήμη των αγίων μαρτύρων Ιουνίλλας και Τουρβώνος, Αγίου Μαρτυρος, Οσίου πατρός ημών Αχιλλά, ευσεβούς βασιλέως Θεοδοσίου του Μεγάλου, Αγίου Αντωνίου, αρχιεπισκόπου Νόβγκοροντ, Οσίου πατρός ημών Αντωνίου του Μετεωρίτου, Οσίου Φιλοθέου του Μετεωρίτου, Αγίου Αντωνίου, επισκόπου Βολογκντά, Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου, του εξ Ιωαννίνων. Γιορτάζουν οι Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Τόνυ, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος, Αντωνάκης, Αντωνούλα, Αντωνία, Τόνια, Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης .

  • Σήμερα θα έχουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 7 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

  • Σαν σήμερα το 395, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίζεται εκ νέου σε ανατολική και δυτική: τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (Ανατολική) υπό τον Αρκάδιο, γιο του Θεοδόσιου Α’, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, και τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπό τον Ονώριο, αδελφό του Αρκάδιου, με πρωτεύουσα το Μεδιόλανο. Το 1929, ο Ποπάι κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ. Το 1930 η  Σοβιετική Ένωση παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης στέλνοντας θωρηκτά του στόλου της μέσω των Στενών των Δαρδανελίων. Το 1939 στη Γερμανία, η Κυβέρνηση των Ναζί αποφασίζει τη λήψη νέων μέτρων με σκοπό τον περιορισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας των Εβραίων. Το 1945, οι Σοβιετικοί κατακτούν τη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, μετά από περίπου πέντε χρόνια που είχε καταληφθεί από τους Ναζί, ενώ την ίδια χρονιά ξεκινά η εκκένωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Το 1961 η κοινοβουλευτική συνέλευση των «έξι» αποφασίζει να συστήσει ειδική επιτροπή για την εξέταση της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. Το 1969, το συγκρότημα των Μπιτλς κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Yellow Submarine». Το 1992, το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Στις 17 Ιανουαρίου 1706,  γεννιέται ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης. Την ίδια ημέρα, το 1899, γεννιέται ο Αλ Καπόνε, Αμερικανός γκάνγκστερ, το 1931 η Δαλιδά, Γαλλίδα τραγουδίστρια και το 1942 ο Μοχάμεντ Άλι, Αμερικανός πυγμάχος.