Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα.

Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.χ., Κινέζος φιλόσοφος

kalimera-kritiΣήμερα έχουμε 1η Φεβρουαρίου. Είναι η 32η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 333 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τα προεόρτια της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Αγίου μάρτυρος Τρύφωνος, Οσίου Πέτρου του εν Γαλατία, Οσίου Βενδιμιανού, Αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Ομολογητή, Αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Συναξαριστή, Οσίου Τιμοθέου, Αγίου μάρτυρος Θεΐοντος, Αγίου μάρτυρος Καρίωνος, Αγίας μάρτυρος Περπετούας και των συν αυτή, Μνήμη της οσίας Μπριντζίτας, προστάτιδας της Ιρλανδίας, Οσίου Αντωνίου του ερημίτη, Αγίου μεγαλομάρτυρα Ηλία, Μνήμη των οσίων Δαβίδ, Συμεών και Γεωργίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος και Γεωργίου, Αγίου νεομάρτυρα Αναστασίου, Αγίου ιερομάρτυρα Πέτρου, Μνήμη των εγκαινίων του ναού του Σωτήρος Χριστού.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Τρύφων, Τρύφωνας, Τρυφωνία, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα.

  • Κακοκαιρία θα επικρατήσει στη χώρα μέχρι το μεσημέρι, με θυελλώδεις νοτιάδες, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά,  ενώ στα δυτικά και στα βόρεια θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις θα είναι μικρότερης έντασης. Η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα φτάσει, στα βόρεια έως τους 14 με 16 βαθμούς και στα νότια στους 18 με 20, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα αγγίξει και τους 23 βαθμούς. Στην Κρήτη θα έχουμε ηλιοφάνεια και, μέχρι το μεσημέρι, θυελλώδεις νοτιάδες. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει πολύ αφρικανική σκόνη. Η θερμοκρασία στη βόρεια Κρήτη θα φτάσει στους 23 βαθμούς.

  • Σαν σήμερα, το 1862, ξεσπά στο Ναύπλιο επανάσταση κατά της βασιλείας του Όθωνα. Το 1902 με διαταγή του Υπουργείου Στρατιωτικών στην Ελλάδα, δίνεται εντολή για την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα. Το 1926  εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα. Το 1946  ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ζητά την άμεση αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την εκεί παρουσία τους ως «απειλούσα την ειρήνη». Το 1996 η κρίση στα Ίμια κορυφώνεται. Στις 4.49 π.μ. ένα ελληνικό ελικόπτερο, που προσπαθεί να εξακριβώσει την παρουσία ή όχι Τούρκων στρατιωτών στη βραχονησίδα Ακρογιαλιά, συντρίβεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Από τις 6 το πρωί, η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στη βραχονησίδα, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις.

  • Σαν σήμερα, έφυγαν από τη ζωή, το 1936  ο Γεώργιος Κονδύλης, Έλληνας πολιτικός, το 1940 ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Έλληνας συγγραφέας, το 1979 ο Αμπντί Ιπεκτσί, Τούρκος δημοσιογράφος.