Κυριακή του Πάσχα 12 Απριλίου

Ο πιο κοντινός δρόμος για το Θεό

περνάει μέσα από την ανοιχτή πόρτα της αγάπης.

Το μονοπάτι της γνώσης είναι πολύ αργό και για πολύ λίγο.

Silesius, 1624-1677, Γερμανός κληρικός, ποιητής, μυστικιστής

klahmenrakrhth

Να θυμηθούμε ότι στα έθιμα της ημέρας είναι: Τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα κουλούρια, το σούβλισμα του αρνιού και το γλέντι. Η αγάπη δεν είναι έθιμο. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά.  Η επόμενη Κυριακή του Πάσχα  είναι 1η Μαΐου του 2016, δηλαδή μετά από 385 ημέρες.

  • Κυριακή του Πάσχα σήμερα. Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανισμού. «Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει, διάβαση, πέρασμα. Είναι εβραϊκή γιορτή εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως της Ερυθράς Θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από την δουλεία του Φαραώ. Για τους Χριστιανούς σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή. Ο Χριστός θυσιάστηκε την ημέρα του εβραϊκού Πάσχα, που εκείνο το έτος έτυχε Σάββατο και αναστήθηκε μετά το Σάββατο, «τη μιά των σαββάτων», δηλαδή την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, που γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε Κυριακή.
  • Σήμερα έχουμε 12 Απριλίου.  Είναι η 102η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 263 ημέρες.
  • Η εκκλησία μας γιορτάζει επίσης τη Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου, επισκόπου Παρίου, Αγίου μάρτυρος Σάββα, του εν Μπουζάου της Ρουμανίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Δαμιανού, επισκόπου Παβίας, Οσίας μητρός ημών Ανθούσης, Αγίων μαρτύρων Δήμη η Δημή και Πρωτίωνος και των συν αυτοίς μαρτυρησάντων, Αγίου ιερομάρτυρα Αρτέμονος, Αγίων οσιομαρτύρων Δαυίδ, Ιωάννου και Μηνά, Η Μετακομιδή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Σεργίου Β, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Οσίου πατρός ημών Νεοφύτου του Εγκλείστου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου, Επισκόπου Ριαζάν και Μούρωμ, Οσίου πατρός ημών Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου, Η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Μούρωμ της Ρωσίας, Η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Μπελινίτς της Ρωσίας, Εορτή της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Γεωργίας.
  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ακάκιος, Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Τασία, Τασούλα, Τασσώ, Ανέστης, Πασχάλης, Πασχαλίνα, Λίνα, Πασχαλινα, Λάμπρος, Λαμπρινή, Στασινός, Στασινή, Στασία, Στάσα, Στασίνα.
  • Με σύμμαχο τον καιρό θα γίνει το ψήσιμο του οβελία σήμερα καθώς αναμένεται καλοκαιρία σε όλη τη χωρά με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Στην Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
  • Σαν σήμερα, το 1820, ο Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης κηρύσσεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Το 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση, με το Βοστόκ 3ΚΑ-2. Το 1970 στην Αθήνα – περίοδος δικτατορίας γίνεται η μεγάλη δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας». Ο Καθηγητής Σάκης Καράγιωργας καταδικάζεται σε ισόβια ενώ 17 ακόμα άτομα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 5 μέχρι 20 χρόνια. Το  1981 γίνεται η πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου Columbia στο διάστημα.
  • Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1909 –η Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας.
  • Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή, το 434 ο Μαξιμιανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, και το  1872 ο Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας συνθέτης.