Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

(«Ασκητική»)

kalhmerakrhth

Σήμερα είναι Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Είναι η 46η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 319 ημέρες .

  • Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίου αποστόλου Ονησ ί μου, Αγίου μάρτυρος Μαΐωρος, Οσίου Ευσεβίου, τη Σύναξη του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστή Ιωάννου, Οσίου πατρός ημών Παφνουτίου του Εγκλείστου, Αγίου νεομάρτυρα Ιωάννου, του εκ Θεσσαλονίκης, Οσίου Ανθίμου του Χιου, Οσίου Δαλματίου, του εκ Σιβηρίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βιλένσκ, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Δαλματία, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βένσκ.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι: Χλόη, Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα.

  • Συννεφιασμένη θα είναι η μέρα στα Χανιά, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με συννεφιασμένο ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στο Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους ως 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με αρκετές νεφώσεις, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 11 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρεια διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Ίδιος θα είναι ο καιρός  και στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους ως 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιά, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 706, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β´ εκτελεί δημοσίως τους προκατόχους του, Λεόντιο και Τιβέριο Γ’, στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Το 1113  ο Πάπας Πασχάλης Β΄ εκδίδει παπική βούλα με την οποία επικυρώνει την ίδρυση του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το 1923 εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Η επόμενη ημέρα είναι η 1η Μαρτίου 1923.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν, το 1368, ο Σιγισμόνδος, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 1564  ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός και το 1835 ο Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας συγγραφέας.

  • Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή το 706 ο Λεόντιος, Βυζαντινός αυτοκράτορας, το 706 ο Τιβέριος Γ΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας και το 1887 ο Ιωακείμ Δ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.