Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εγέλασές με μια φορά, ανάθεμα σε σένα, εγέλασές με δυο φορές, ανάθεμά μου εμένα.

Λαϊκή παροιμία

kalimera-kriti201601182015Σήμερα είναι Κυριακή 18 Ιανουαρίου. Είναι η 18η μέρα του μήνα και του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Έχουμε ακόμη 348 μέρες, οι οποίες περιλαμβάνουν μια τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση, την Άνοιξη και άλλες τρεις εποχές για να υλοποιήσουμε τα όνειρα και τους στόχους που βάλαμε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

  • Η εκκλησία μας σήμερα γιορτάζει τη μνήμη των Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αγίας μάρτυρος Θεοδούλης, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ελλαδίου του Κομενταρησίου, Θεοδούλου, Βοήθου, Ευαγρίου και Μακαρίου, Αγίας μάρτυρος Ξενης, Οσίου Μαρκιανού, Οσίου Εφραιμίου, Οσίου Σιλβανού, Αγίου Ιωακείμ, του εκ Βουλγαρίας, Αγίου Μαξίμου, επισκόπου Ουγγροβλαχίας, Οσίου Αθανασίου, του δια Χριστόν σαλού, Οσίου Αθανασίου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Θανάσος, Θανασάκης, Σάκης, Θάνος, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα.

  • Σήμερα ο καιρός στην Κρήτη θα είνα αρχικά αίθριος αλλά βαθμιαία θα συννεφιάσει και τη νύχτα είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι: νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά βαθμιαία θα συννεφιάσει και τη νύχτα είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι: νότιοι 3 με 4 και στα βόρεια τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

  • Σαν σήμερα, το 532, καταστέλλεται η Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη. Το 1823, το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης. Το 1913 στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο,το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό νικά τον Οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Λήμνου, εξασφαλίζοντας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την Ελλάδα. Το 1919, η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου, παραχωρείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης Ειρήνης, που έγινε στις Βερσαλλίες. Το 1923, καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο. Το 1953, η Ελένη Σκούρα εκλέγεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Το 1982, ψηφίζεται στη Βουλή νομοσχέδιο για το μονοτονικό σύστημα. Το 1996, ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στις 18 Ιανουαρίου του 1689, γεννήθηκε ο Μοντεσκιέ, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, το 1743 ο Λουί-Κλωντ ντε Σαιν Μαρτέν, Γάλλος φιλόσοφος, το 1914, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, συνθέτης και μουσικός και το 1915 ο Βασίλης Τσιτσάνης, συνθέτης. Επίσης στις 18 Ιανουαρίου του 350 πέθανε ο Κώνστας, Ρωμαίος αυτοκράτορας, το 474, ο Λέων Α΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας, το 1984 ο Βασίλης Τσιτσάνης, την ίδια ημερομηνία που γεννήθηκε.