Κυριακή 5 Απριλίου

Μερικοί έχουν το χάρισμα να συμπιέζουν μια τεράστια ποσότητα λέξεων στην πιο ελάχιστη ποσότητα σκέψης.

Ουίνστον Τσόρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953

kalhmerakrhth

Παράδειγμα ελάχιστης ποσότητας σκέψης, είναι τα ελληνικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Παράδειγμα δημοκρατίας, ειλικρίνειας και αποτελεσματικής σάτιρας, έδωσε η εκπομπή Die Anstalt του γερμανικού καναλιού ZDF.  Έφεραν στο στούντιο επιζώντα του Διστόμου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ στηλίτευσαν τη συνεχή πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα μας εξαιτίας κυρίως της γερμανικής στάσης. Ποια ήταν η αντίδραση των ελληνικών καναλιών στην αξιόλογη προσπάθεια του γερμανικού καναλιού ZDF?  Έδειξαν αποσπάσματα περίπου 3 λεπτών από το video και αναλυτικό ρεπορτάζ περίπου 20 λεπτών από τον εντοπισμό και τη σύλληψη της κ. Σταμάτη. Τεράστια ποσότητα λέξεων και σπατάλη χρόνου με ελάχιστη ποσότητα σκέψης. Αφέλεια, το θέμα που πουλάει, ή σκοπιμότητα? Φυσικά σκοπιμότητα. Καλό είναι να μαθαίνουν οι ξένοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά όχι και οι Έλληνες. Οι Έλληνες θα μαθαίνουν ότι θέλει η ιδιωτική τηλεόραση.

 Σήμερα έχουμε 5 Απριλίου. Είναι η 95η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.  Υπολείπονται 270 ημέρες.

kalhmerakrhth
Jesus Enters Jerusalem on a Donkey Matthew 21:7-9
  • Κυριακή των Βαΐων σήμερα. Η είσοδος του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου”. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή γιορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας Βάϊα ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
  • Η εκκλησία μας επίσης γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ουϊκτωρίνου, Ουίκτωρος, Νικηφόρου, Κλαυδίου, Διοδώρου, Σαραπίνου και Παπία των εν Κορίνθω αθλησάντων, Αγίων μαρτύρων Διδύμου και Θεοδώρας, Οσίας μητρός ημών Θεοδώρας, της εν Θεσσαλονίκη, Αγίου μάρτυρος Ζήνωνος, Αγίου μάρτυρος Θέρμου, Αγίων μαρτύρων Κυρίας και δούλης, Αγίων μαρτύρων Μαξίμου και Τερεντίου, Αγίων Πέντε Μαρτύρων Νεανίδων, των από Λέσβου, Αγίου μάρτυρος Πομπηίου, Αγίας μάρτυρος Υπομονής, Αγίου Μπέκαν, του εξ Ιρλανδίας, τη μετακομιδή του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Ιώβ, πατριάρχου Μόσχας, Αγίου νεομάρτυρα Γεωργίου, του εξ Εφέσου, Αγίας νεομάρτυρας Αργυρής, Αγίου νεομάρτυρα Παναγιώτου, του εν Ιεροσολύμοις.
    • Σήμερα γιορτάζουν οι Βάϊος, Βάϊα, Βάγια, Βαία, Γιούλη, Δάφνη.
    • Αυξημένες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές κυρίως στη δυτική και Βόρεια Ελλάδα, περιμένουμε σήμερα. Στα Χανιά προβλέπεται συννεφιά με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με σποραδική συννεφιά, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 16 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από ανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Συννεφιά περιμένουμε και για το Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία  θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα έχουν ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Συννεφιά και στο Ρέθυμνο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί, η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ.
  • Σαν σήμερα, το 1897 κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος. Το 1944, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, 270 κάτοικοι της Κλεισούρας εκτελούνται από τους Γερμανούς. Το 1960, συμπλοκές σημειώνονται μεταξύ βουλευτών της ΕΡΕ και της ΕΔΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί προτάσεως δυσπιστίας που είχε υποβάλει η ΕΔΑ. Επέμβαση της Χωροφυλακής.