Μ. Σάββατο 11 Απριλίου

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος

να `ν’ ήμερος να `ναι άκακος

λίγο φαΐ λίγο κρασί

Χριστούγεννα κι Ανάσταση…

 

Οδυσσέας Ελύτης

b66032_9d2fc82e261344f6b7a6032185981a00

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, γίνεται στα Ιεροσόλυμα η αφή του Αγίου Φωτός. Ο Πατριάρχης μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και από εκεί παίρνει το Άγιο Φως. Αυτό στην συνέχεια μεταφέρεται με κάθε τρόπο, σ’ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου για την λειτουργία της Ανάστασης. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, τελείται στις εκκλησίες μας, η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης.
Σήμερα έχουμε  11 Απριλίου και  είναι η 101η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 264 ημέρες.
–    Η εκκλησία μας γιορτάζει επίσης τη μνήμη των, Αντύπα Ιερομάρτυρα, επισκόπου Περγάμου, Οσίων μητέρων ημών Τρυφαίνης και Ματρώνης, Οσίου πατρός ημών Φαρμουθίου, Αγίου μάρτυρος Μαρτινιανού, του εν Ρώμη αθλήσαντος, Αγίου οσιομάρτυρα Βάκχου, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Ευθυμίου και Χαρίτωνος του Σγιανζέμα της Ρωσίας, Οσίου πατρός ημών Ιακώβου, του εκ Ρωσίας, Οσίου πατρός ημών Ιακώβου, του εκ Ρωσίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βαρσανουφίου, επισκόπου Τβερ και Καζάν, Οσίου πατρός ημών Καλλινίκου, του εκ Ρουμανίας.
–    Σήμερα γιορτάζει ο Αντύπας.
–    Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις θα έχουμε σε ολόκληρη τη χώρα με εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας. Στα Χανιά ο καιρός θα είναι αίθριος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Αίθριος θα είναι ο καιρός στο Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 6 μποφόρ, ενώ το απόγευμα θα έχουμε μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Αίθριος θα είναι ο καιρός στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βόρειους ανέμους έντασης 6 μποφόρ και μικρή εξασθένιση των ανέμων το απόγευμα.