Σάββατο 2 Απριλίου

2 apr.Τα λάθη του Δία με την Ευρώπη…

Ευρώπη ή «ευρύωπος «η γυναίκα με μεγάλα μάτια κατά τον Ησύχιο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης και αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας . Την ερωτεύτηκε παράφορα ο Δίας και την άρπαξε με την μορφή ταύρου.

Μια μέρα που η Ευρώπη συναντήθηκε με τις φίλες της, την αντίκρισε ο Δίας και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. ( 1ο λάθος. Δεν ερωτεύεσαι έτσι, χωρίς να το ψάξεις. Θεός είσαι). Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ένα λευκό ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει. Εκείνη τότε τον πλησίασε και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την κορμοστασιά και τη μυϊκή του δύναμη. ( 2ο λάθος. Δεν ήταν η κορμοστασιά που την θάμπωσε, αλλά ολόκληρη η χώρα που ζαχάρωνε).

Μάλιστα δεν δίστασε να τον ιππεύσει. ( 3ο λάθος. Δεν ξεκίνησε καλά. Το αντίθετο έπρεπε να γίνει). Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα και συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες, έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια. Ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον Άντρο. Πρόκειται για να από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του νησιού σε υψόμετρο 1025 μ. στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς της Δίκτης και σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, είναι το μέρος στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει το Δία. Καρπός του έρωτα του Δία και της Ευρώπης ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. ( ήταν οι μοναδικές φορές που απολαύσαμε εμείς, έστω και μέσω του Δία, τον έρωτα με την Ευρώπη. Μετά μας απολάμβανε μόνο η Ευρώπη). Αργότερα, ο Δίας την εγκατέλειψε και πήγε στον Όλυμπο. Αποκατέστησε όμως την Ευρώπη, παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, γιο του Τεκτάμου. Ο Αστερίων δεν απέκτησε παιδιά με την Ευρώπη, αλλά υιοθέτησε τα τέκνα του Δία. Μετά τον θάνατό της, η Ευρώπη τιμήθηκε ως θεά με το όνομα Ελλωτίς και ο ταύρος απαθανατίστηκε ως ο ομώνυμος αστερισμός. Υπήρχε και γιορτή, τα «Ελλώτια», κατά την οποία περιέφεραν τα οστά της στολισμένα με μύρτους. Η εκδοχή αυτή του μύθου αναφέρεται από τους Ησίοδο, Αισχύλο, Σιμωνίδη, Βακχυλίδη, Μόσχο, Οβίδιο, Νόννο και άλλους ποιητές.

Τον έρωτα του Δία πληρώνουμε σήμερα εμείς. Μεταμορφώνεται πότε σε Μέρκελ, πότε σε Σόιμπλε και σήμερα σε Τόμσεν και μας κάνουν ότι ο Δίας στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς δώρα. Στη μυθολογία βέβαια ήταν πιο όμορφο, στη σύγχρονη ιστορία πονάει…

Αν θέλουμε να δούμε την ετυμολογία της λέξης Ευρώπη, που προήλθε από Ευρυ-ώπη (ευρύωπος), ονομάστηκε έτσι, απ’ την «ευρεία» και «ώπη»= όψη, ή από την «ευρεία» και «οπή», δηλαδή «μεγάλη τρύπα;». Έχει σημασία να μάθουμε το λόγο της τιμωρίας μας…

 

  • Σήμερα είναι Σάββατο 2 Απριλίου. Είναι η 92η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 273 ημέρες.
  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Οσίου Τίτου του θαυματουργού, Μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού, Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων, Μάρτυρος Πολυκάρπου του εν Αλεξανδρεία, Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομήδειας, Νικητίου, επισκόπου Λυών, Οσίου Στεφάνου του Θαυματουργού, Οσιοπαρθενομάρτυρος Εύας της Νέας και των συν αυτή, Οσίου Γρηγορίου, του εν Νικομηδεία, Γεωργίου, επισκόπου Αζκουρίας της Γεωργίας, Σάββα, αρχιεπισκόπου Σουρώζ
  • Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (ως ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθώς και η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.
  • Σαν σήμερα, το 1513 ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντικρίζει έδαφος της σημερινής Φλόριντα. Το 1800 ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν διευθύνει την πρεμιέρα της Πρώτης Συμφωνίας στη Βιέννη. Το 1965, σοβαρά επεισόδια με 21 τραυματίες σημειώνονται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια απαγορευμένης διαδήλωσης της Ε.Δ.Α. κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Βιετνάμ.
  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν, το 1348 ο Ανδρόνικος Δ´ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας, το 1805 ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Δανός συγγραφέας, το 1840 ο Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας.