Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχουν τρεις αρχές στην ανθρώπινη ύπαρξη: η αρχή της σκέψης, η αρχή της ομιλίας και η αρχή της πράξης. Κάθε σύγκρουση ανάμεσα σε μένα και στο συνάνθρωπό μου προέρχεται από το ότι δεν λέω αυτό που εννοώ και δεν κάνω αυτό που λέω.

Martin Buber, 1878-1965, Αυστροεβραίος φιλόσοφος

kalimera-kriti20150115

  • Σήμερα έχουμε 15 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Είναι η πέμπτη μέρα της βδομάδας, η 15η του μήνα και του χρόνου ο οποίος θέλει άλλες 350 για να ολοκληρωθεί.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Παύλου του Θηβαίου, Ιωάννου Καλαβίτου, Αγίου μάρτυρος Πανσοφίου, Μνήμη των αγίων εξ Πατέρων, Οσίου Αλεξάνδρου του ακοίμητου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ελπιδίου, Δανακτος και Ελένης, Αγίας μάρτυρος Σεκουνδίνης, Αγίας Ίτας, της εξ Ιρλανδίας, Οσίου Προχόρου, Οσίου Γαβριήλ, Οσίου Bαρλαάμ.

  • Επίσημα δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή, ανεπίσημα μπορούμε να γιορτάσουμε όποιον και ότι θέλουμε.

  • Η χθεσινή μέρα άφησε μεγάλες καταστροφές πίσω της στον νομό Ηρακλείου. Εν μέσω της έντονης βροχόπτωσης πολλά άτομα κινδύνευσαν, καθώς εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ή ακόμη και στα σπίτια τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέσωσε ακόμη και με βάρκες άτομα που είχαν καταφύγει στις ταράτσες των σπιτιών τους μια και η στάθμη του νερού σε κάποιες περιπτώσεις είχε φθάσει και τα δύο μέτρα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας διασώθηκαν 15 άτομα και απεγκλωβίστηκαν 45 άτομα από σπίτια κι αυτοκίνητα. Μάλιστα, περίπου 20 άτομα διασώθηκαν με βάρκες της ΕΜΑΚ στις Μαλάδες και το Γιόφυρο, αφού και οι ίδιοι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να τα προσεγγίσουν με άλλα μέσα. Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε διάφορες σε περιοχές του νομού Ηρακλείου όπως στον δρόμο Αρκαλοχωρίου – Βιάννου στο ύψος του Καραβάδω, στον δρόμο προς τον Πύργο, στον δρόμο Αυλή – Καραβάδω, στον περιφερειακό του Αρκαλοχωρίου, στον δρόμο από τα Πάρτηρα, στην Τρουλωτή, στην Αγία Σεμνή, στον Σκινιά, στον δρόμο του Θραψανού, στο Φόδελε και στον Προφήτη Ηλία. Επίσης, μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Ηρακλείου. Τα ορμητικά νερά του ποταμού Γιόφυρο υπέσκαψαν το φράγμα που είχε δημιουργηθεί με αποτέλεσμα νερά και λάσπες να κατακλύσουν τον χώρο. Ο βιολογικός καθαρισμός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ ζημιές έχει υποστεί μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Νερά και λάσπες κατέκλυσαν τα γραφεία ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά. Σύμφωνα με τον δήμο Ηρακλείου, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετούν τους δημότες. Στο μεταξύ, εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες, ιδιαιτέρα στις ελιές και σε θερμοκήπια, στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τις οικοσκευές ενώ το σκηνικό σε πολλές περιοχές τόσο της πόλης όσο και του νομού συντίθεται από αυτοκίνητα που έχουν θαφτεί στη λάσπη κομμένα δένδρα, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

  • Σήμερα περιμένουμε ελάχιστες βροχές όπου βαθμιαία θα σταματήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις. περιμένουμε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015. Τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  6 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 8 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και το Νοτιοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν μέτριοι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων.

  • Σαν σήμερα, το 1822, ο  Δημήτριος Υψηλάντης εκλέγεται πρόεδρος του Bουλευτικού, στην Επανάσταση του 1821. Το 1950 σε δημοψήφισμα που έγινε με πρωτοβουλία της Εκκλησίας στην Κύπρο, το 95,7% των Ελληνοκυπρίων τάσσεται υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Το 1996 παραιτείται για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

  • Σαν σήμερα, το 1622, γεννήθηκε ο Μολιέρος, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας. Το 1902 γεννήθηκε ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, και το 1929 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής. Στις 15 Ιανουαρίου του 1940, πέθανε η Καλλιρρόη Παρέν, Ελληνίδα φεμινίστρια και συγγραφέας.