Πέμπτη 24 Μαρτίου

 Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν.

Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος

24 mart.

Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν. Τρόμος σε όλη την Ευρώπη. Κάποιο πόλεμοι θρέφουν την τρομοκρατία και σήμερα θερίζουμε τους καρπούς. Άλλοι κάνουν πόλεμο και σπέρνουν ορφανά. Η Ελλάδα περιθάλπει τα ορφανά από τους πολέμους που κάνουν οι άλλοι. Και καλά κάνει, και ας κατηγορούν οι μισοί τους άλλους μισούς.  Η Ευρώπη δείχνει το πρόσωπό της και μοιραία προβληματίζει. Δεν ήταν έκπληξη το χτύπημα στο Βέλγιο. Είχαν ενημερωθεί ότι θα συμβεί. Ούτε είναι έκπληξη, ότι αμέσως μετά το χτύπημα, κλείνουν τα σύνορά τους οι ευρωπαϊκές χώρες, μια μία. Μαζί με τα σύνορα, κλείνουν και τους τρομοκράτες στην ίδια τους τη χώρα. Οι περισσότεροι τρομοκράτες, μεγαλωμένοι και εκπαιδευμένοι σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής είναι. Στο μίσος, στις παθιασμένες ιδέες τους και στην αφέλεια, κάνουν εμπόριο πολλές εταιρείες. Οι αρχηγοί των κρατών, ξορκίζουν την τρομοκρατία. Τον πόλεμο κανείς.

Το βουνό ανήκει στο μοναστήρι. Το μοναστήρι ανήκει στο Θεό. Και ο Θεός ανήκει σε όλους, είχε γράψει ο Καζαντζάκης. Κανείς, σε όποιο θεό και να πιστεύει, δεν γεννιέται επικίνδυνος. Επικίνδυνος γίνεται ή τον κάνουν. Η μικρή μας χώρα, χτυπημένη από τα καμώματα των ευρωπαίων, επιδεικνύει απίστευτα αποθέματα ανθρωπιάς. Σε επίπεδο απλών ανθρώπων φυσικά. Σε επίπεδο πολιτικών και τηλεόρασης, προσπαθούν να εξηγήσουν πρόχειρα το φαινόμενο της τρομοκρατίας, να χωρίσουν τον κόσμο σε πολιτισμένους και μη, σε πιστούς και άπιστους, να καταδικάσουν την τρομοκρατία και ταυτόχρονα να προτείνουν τη λύση, που δεν είναι παρά τα αντίποινα, η συνέχιση του πολέμου, να σπείρουν το φόβο και να διαχωρίσουν τους ανθρώπους. Τρομοκράτες από τη μια, χωματερές ανθρώπων και άνθρωποι Νεάντερνταλ από την άλλη, εναντίον ημών, των ενάρετων, των υπολοίπων. Και ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Οι Ευρωπαίοι του πλούτου, ή αυτοί της φτώχειας, των ανέργων και των καταπιεσμένων; Μήπως οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι τρομοκρατία; Φυσικά και είναι αλλά ο φόβος της τρομοκρατίας είναι πιο ισχυρός. Πάνω στο φόβο σου, θα χτίσουν νέες αδικίες. Εδώ είναι το θέμα μας. Φοβάσαι την τρομοκρατία; Καλά κάνεις. Πάνω στο φόβο σου, θα μιλήσω εγώ για την ασφάλεια της χώρας και την προστασία σου. Θα σου πω γιατί δεν πρέπει να περιθάλπεις πρόσφυγες, γιατί όσοι πνίγηκαν και θα πνιγούν, δεν φταίνε άλλοι, αλλά ήταν  της μοίρας τους γραφτό, γιατί αφού δεν επιλέγουν να βομβαρδίζονται τότε είναι δικαίωμά τους να πνίγονται και θα σου εξηγήσω γιατί πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας. Για την τρομοκρατία δεν έχω τι να σου πω, πέραν της προσευχής σου. Εγώ το φόβο σου θέλω, για να χτίσω. Και την ανασφάλειά σου, γιατί η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, άρα κινδυνεύει. Γιατί οι τουρίστες δεν θα έρθουν επειδή θα συναντήσουν τους πρόσφυγες. Μπορεί και εμείς να έχουμε να δείξουμε λόγω της κρίσης που μας επέβαλε η Ευρώπη, εικόνες ντροπής, αλλά άλλο εμείς. Δεν θα σου πω ποτέ ότι μπορεί να έρθουν περισσότεροι τουρίστες, ακριβώς επειδή θέλουν να γνωρίσουν το αληθινό πρόσωπο του πολιτισμού, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Δεν θα σου πω ότι μπορεί να είμαστε από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, ακριβώς γιατί δεν συμμετέχουμε σε κανένα πόλεμο, σε καμία εχθροπραξία, σε καμία κουτοπονηριά. Δεν σε θέλω να φωτίζεις με τις πράξεις σου το σκοτεινό πρόσωπο της Ευρώπης. Θέλω το φόβο σου βρε αδερφέ. Σε αυτόν θα χτίσω. Δεν θα είναι πρώτη φορά. Απλά ο φόβος θα σε κάνει να ξεχάσεις την προηγούμενη. Και να δεις τι σου έχω για μετά…

  • Σήμερα έχουμε 24 Μαρτίου. Είναι η 83η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 282 ημέρες.
  • Σήμερα 24 Μαρτίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι τα Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ιερομάρτυρα Αρτέμονος επισκόπου Σελεύκειας της Πισιδίας αλλά δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει.
  • Σαν σήμερα, το 1882 ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοινώνει την ανακάλυψη του βακίλου που είναι υπεύθυνος για την φυματίωση. Το 1933 το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο (Ermächtigungsgesetz) την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση. Αρχή της Ναζιστικής δικτατορίας.