Τρίτη 1 Μαρτίου

Οι άνθρωποι κλαίνε διαβάζοντας τα φαντασιολογήματα των ποιητών, αλλά τα αληθινά βάσανα των ανθρώπων τα παρακολουθούν με αδιαφορία.

Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

kalhmerakriti

Σήμερα έχουμε Τρίτη 1η Μαρτίου. Είναι η 60ή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 305 ημέρες.

  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού και Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι η σημερινή. Η Παγκόσμια ημέρα κατά του αυτοβασανισμού ξεκίνησε από τις αγγλοσαξονικές χώρες και τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Ως αυτοβασανισμός εννοείται η συνειδητή ή μη συνειδητή επιβολή βασάνου στον εαυτό μας. Ο όρος είναι συνώνυμος με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοτιμωρία, στο βαθμό που η τελευταία γίνεται πρόξενος σωματικών βλαβών. Πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο που ερευνάται σήμερα από την επιστήμη της ψυχολογίας και του ιδιαίτερου κλάδου της πολιτικής ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της θρησκειολογίας και της πολιτικής.

Ο αυτοβασανισμός είναι ψυχολογική ασθένεια, αργή αυτοκτονία. Δεν έχει τίποτε το αξιοθαύμαστο. Κι όμως τον λατρέψαμε για αιώνες, γιατί νομίζαμε ότι το σώμα είναι εχθρός της ψυχής.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτοβασανισμού και αυτοτιμωρίας στις μέρες μας είναι η οικογενειακή τηλεθέαση. Αυτή αποφασίζει για τα συναισθήματά μας, τις ώρες που πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε, ποιες κυβερνήσεις πρέπει να εκλέξουμε, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, τους ηθοποιούς και τους παρουσιαστές που πρέπει να χειροκροτήσουμε κλπ.

Επίσης σήμερα είναι και η Παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Αναμένουμε και την Ημέρα Προστασίας από τους Πολιτικούς, για να γιορτάσουμε επί της ουσίας…

  • Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ευδοκίας Οσιομάρτυρος, Αγίου Παρασκευά Νεομάρτυρος, Αγίου Χαρισίου του Μάρτυρος.
  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ευδόκιος, Ευδοκία, Χαρίσιος, Χαρισία, Χαρίσης, Χαρίσα.
  • Πρωτομαρτιά. Ο Μάρτιος ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού του πολέμου Mars (δηλαδή του Άρη). Η παλαιότερη ρωμαϊκή ονομασία του Μάρτη ήταν Primus, δηλαδή Πρώτος μήνας του δεκάμηνου ρωμαϊκού έτους. Γι’αυτό η 1η Μαρτίου ονομαζόταν επίσης και Πάτριος πρωτοχρονιά και σχετιζόταν με την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων. Αναφορικά με την αντιστοιχία του εν λόγω μήνα προς το αρχαίο αττικό ημερολόγιο, εν μέρει κάλυπτε τον Ελαφηβολιώνα, τον μήνα κατά τον οποίον γίνονταν οι μεγάλες θυσίες προς τιμήν της Ελαφηβόλου Αρτέμιδος. Τον Μάρτιο ο ελληνικός λαός προσονόμασε Ανοιξιάτη (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Κλαψομάρτη, Γδάρτη , Πεντάγνωμο (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτη (λόγω της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτή. Οι μητέρες από την πρωτομηνιά δένουν στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές (συνήθως κόκκινη και άσπρη κλωστή) που το λένε μάρτη ή μαρτιάτικο για να μην τα μαυρίσει ο ήλιος. Είναι μια μαγική προφύλαξη για τη νέα εποχική περίοδο. Η λαϊκή φαντασία αποδίδει την αστάθεια του καιρού που παρατηρείται στον δύστροπο χαρακτήρα του Μαρτίου, τον οποίο και προσωποποιεί. Σύμφωνα με μια παράδοση, λοιπόν, ο μήνας Μάρτιος έχει δύο γυναίκες: μια πανέμορφη, αλλά φτωχή και μια κακάσχημη που όμως είναι πλούσια. Τα βράδια κοιμάται ανάμεσά τους. Όταν γυρίζει από τη μεριά της άσχημης, τη βλέπει και από το κακό του κάνει μέρες βροχερές και χειμωνιάτικες. Όταν πάλι γυρίζει προς την όμορφη κάνει ηλιόλουστες, ανοιξιάτικες μέρες. Γι’αυτό ο Μάρτης μία κλαίει και μια γελά. ( αν ήταν πράγματι έτσι δεν είχε άδικο). Όπως κάθε αρχή στη ροή του χρόνου, έτσι και η πρώτη Μαρτίου θεωρείται ότι προσφέρεται και για μετεωρολογικές και μαντικές παρατηρήσεις…
  • Σαν σήμερα, το 1923 εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 ορίζεται ως 1η Μαρτίου.
  • Σήμερα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική και η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ο καιρός στα Χανιά θα είναι αίθριος , με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 21 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με καθαρό ουρανό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 12 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στο Ηράκλειο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 20 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με συννεφιά, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 17 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Στο Ρέθυμνο θα υπάρχουν λίγα σύννεφα με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 2 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με αρκετά συννεφιασμένο ουρανό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 14 βαθμούς Κελσίου και εξασθένιση των ανέμων σε άπνοια.