Τρίτη 10 Φεβρουαρίου

Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.

Ιωάννης Καποδίστριας

(αρνούμενος το μισθό του Κυβερνήτη)

kalhmerakrhth

Σήμερα έχουμε Τρίτη 10 Φεβρουαρίου. Είναι η 41η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 324 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Χαραλάμπους ιερομάρτυρα, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Βαπτου και Πορφυρίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ενναθᾶ , Ουαλεντίνης και Παύλου, Οσίου πατρός ημών Ζήνωνος του ταχυδρόμου, Μνήμη της οσίας μητρός ημών Σχολαστικής, Αγίου Αναστασίου, πατριάρχου Ιεροσολύμων, Μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρεοβίνδου, Μνήμη της οσίας Άννης της πριγκιπίσσης, Οσίου Προχόρου, του εκ Ρωσίας, Αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Νόβγκοροντ, Αγίου Ιωάννου του φιλοσόφου, Οσίου Λογγίνου του ερημίτου, Μνήμη πάντων των εν Νόβγκοροντ της Ρωσίας Αγίων Ιεραρχών, Ανάμνησις του θαύματος της απαλλαγής της νήσου Ζακύνθου εκ της πανώλους.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Χαραλαμπία, Χαρά, Λαμπία, Λαμπή, Λάμπω, Χαραλαμπή, Μπαμπίνα, Μπηλιώ, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη, Χαράλαμπος, Λάμπος, Χαραλάμπης, Χάρης, Λάμπης, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χάμπος, Χαρίλαος, Χάρης, Χαρίκλεια, Χαρούλα.

  • Βροχερός θα είναι ο καιρός στα Χανιά σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βόρειους ανέμους έντασης 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με βροχή, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 4 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 7 μποφόρ. Βροχερός θα είναι ο καιρός και στο Ηράκλειο , με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν θυελλώδεις βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 7 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα εκδηλωθεί ελαφριά επιδείνωση, με βροχή και πιθανότητα καταιγίδας, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 5 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Βροχή προβλέπεται και για το Ρέθυμνο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 έως 8 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν θυελλώδεις βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 7 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με βροχή και πιθανότητα καταιγίδας, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1947 τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν : το 1776  Ιωάννης Καποδίστριας, Έλληνας πολιτικός, το 1898, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός δραματουργός και ποιητής, το 1910 η Σοφία Βέμπο, Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.