Μ. Τρίτη 7 Απριλίου

Οι Έλληνες, για να πάνε μπροστά, πρέπει να κοιτάζουν πίσω.

Δημήτριος Καμπούρογλου, 1852-1942, Έλληνας γνωμικογράφος

b66032_325c32f3ce9f4368ae58652c23f174cb

Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας; Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης MIT ( είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως), οι 6 στους 10 είναι Έλληνες. Μέσα από την ανάλυση δεδομένων που αφορούν την πολιτισμική παραγωγή χωρών του κόσμου από το 4.000 π. Χ. έως και το 2010,στη πρώτη δεκάδα των διασημότερων ανθρώπων της ιστορίας είναι:

1. Αριστοτέλης

2. Πλάτωνας

3. Ιησούς Χριστός

4. Σωκράτης

5. Μέγας Αλέξανδρος

6. Λεονάρντο Ντα Βίντσι

7. Κομφούκιος

8. Ιούλιος Καίσαρας

9. Όμηρος

10. Πυθαγόρας

Όσο για τους Ευρωπαίους, το μόνο πράγμα που τους διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν τους διδάσκει η ιστορία.

Σήμερα είναι Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου. Είναι η 97η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 268 ημέρες.

  • Των Δέκα Παρθένων σήμερα και η εκκλησία μας γιορτάζει επίσης τη μνήμη των Αγίου μάρτυρος Καλλιοπίου, του εν Πέργη της Παμφυλίας, Αγίου ιερομάρτυρα Επιφανίου, Ρουφίνου και Δονάτου των μαρτύρων, και των συν αυτοίς, Αγίου ιερομάρτυρα Ρουφίνου, της αγίας μάρτυρος Ακυλίνης και των συν αυτοίς διακοσίων μαρτύρων, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γεωργίου, επισκόπου Μυτιλήνης, Οσίου πατρός ημών Λευκίου, του εκ Ρωσίας, Οσίου πατρός ημών Δανιήλ του Περεγιασλάβλ, Οσίου πατρός ημών Γερασίμου του Βυζαντίου, Οσίου πατρός ημών Αγαπητού του Τυφλού, του εκ Ρωσίας, Οσίου πατρός Σάββα του Νέου, του εν Καλύμνω.
  • Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αλλά και η επικράτηση θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κυρίως από αύριο και μέχρι τη Μ. Παρασκευή. Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στα Χανιά σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα υπάρχει αραιή συννεφιά, με την θερμοκρασία στους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός και στο Ρέθυμνο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι περιμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με αραιές νεφώσεις, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Συννεφιά θα επικρατήσει και στο  Ηράκλειο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με αραιές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 13 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.
  • Σαν σήμερα, το 529 ο  Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ εκδίδει τον «Ιουστινιάνειο Κώδικα», θεμελιώδες έργο της Νομικής επιστήμης.
  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1907 η Μελισσάνθη, Ελληνίδα ποιήτρια.
  • Σαν σήμερα, το1614, έφυγε από τη ζωή ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Έλληνας ζωγράφος. Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Περισσότερα στην ενότητα Πολιτισμός – Τέχνες.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Περισσότερα στην ενότητα Πολιτισμός – Τέχνες.

Μελισσάνθη, (πραγματικό όνομα: Ήβη Κούγια – Σκανδαλάκη, – 7 Απριλίου 1907 – 9 Νοεμβρίου 1990) ήταν Ελληνίδα ποιήτρια.

kalhmerakrhth

Στὴ νύχτα ποὺ ἔρχεται…

Ξεκινᾶμε ἀνάλαφροι καθὼς ἡ γύρη
ποὺ ταξιδεύει στὸν ἄνεμο
Γρήγορα πέφτουμε στὸ χῶμα
ρίχνουμε ρίζες, ρίχνουμε κλαδιὰ
γινόμαστε δέντρα ποὺ διψοῦν οὐρανὸ
κι ὅλο ἁρπαζόμαστε μὲ δύναμη ἀπ᾿ τὴ γῆ
Μᾶς βρίσκουν τ᾿ ἀτέλειωτα καλοκαίρια
τὰ μεγάλα κάματα.
Οἱ ἄνεμοι, τὰ νερὰ
παίρνουν τὰ φύλλα μας.

Ἀργότερα
πλακώνουν οἱ βαριὲς συννεφιὲς
μᾶς τυραννοῦν οἱ χειμῶνες κι οἱ καταιγίδες
Μὰ πάντα ἀντιστεκόμαστε,
ὀρθωνόμαστε
πάντα ντυνόμαστε μὲ νέο φύλλωμα
Ὡσότου, φτάνει ἕνας ἄνεμος παράξενος
-κανεὶς δὲ ξέρει πότε κι ἀπὸ ποὺ ξεκινᾶ-
μᾶς ρίχνει κάτω
μ᾿ ὅλες μας τὶς ρίζες στὸν ἀέρα.
Γιὰ λίγο ἀκόμα μὲς στὴ φυλλωσιά μας
κάθεται κρυμμένο
-νὰ πεῖ μία τρίλια του στὴ νύχτα ποὺ ἔρχεται-
ἕνα πουλί.