Τρίτη 8 Μαρτίου

Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων.

Alphonse de Lamartin, 1790-1869, Γάλλος ποιητής και φιλέλληνας.

Ξέρουν από δάκρυα. Ξέρουν και από πληγές. Έχουν όμως όνειρα. Οι γυναίκες αυτές και στη νέα τους πατρίδα, θα είναι πρωταγωνίστριες. Ο πόνος, τα πικρά δάκρυα, ο θρήνος θα γίνουν εφαλτήριο για δημιουργία. Αλύγιστες στους ανέμους του Πολέμου, αδάμαστες από τις θύελλες της προσφυγιάς, με παλικαρίσια ψυχή, δεν θα καταδεχθούν να παραμείνουν στο περιθώριο. Διεκδικούν ένα δικαιότερο αύριο για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Ποτέ δεν κλείνουν τα μάτια στο φόβο. Τα κλείνουν μόνο για να μαζέψουν θάρρος. Έχουν δώσει στα παιδιά τους μια υπόσχεση ζωής και θα την κρατήσουν!

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

kalimera-kritiΓνωρίζουμε ότι η πορεία της γυναίκας προς τη χειραφέτηση δεν υπήρξε γρήγορη και ομαλή, καθώς η θέση της μέχρι το 19ο αιώνα ήταν υποδεέστερη του άνδρα. Κύρια αποστολή της ήταν η τεκνοποιία, η φροντίδα του σπιτιού και των μελών της οικογένειας, χωρίς κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Τον 19ο όμως αιώνα η πρόοδος των επιστημών, οι ανακαλύψεις, ο διαφωτισμός, η βιομηχανική επανάσταση, συντέλεσαν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, που απαιτούσε περισσότερα και φτηνότερα χέρια. Αυτό μαζί με την ανέχεια και τους άθλιους όρους διαβίωσης, ανάγκασε τη γυναίκα να βγει από το σπίτι, στο χώρο της ξένης αμειβόμενης εργασίας. Με τη βιομηχανική επανάσταση αρχίζει η χειραφέτηση της γυναίκας. Το 19ο αιώνα αγωνίζεται για την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με τον άνδρα, ενώ διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της από την ανώτερη μόρφωση. Το 1855, η Καλλιρόη Παρέν, εργαζόμενη δασκάλα, ήταν η γυναίκα που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ίδρυσε συλλόγους, εξέδιδε εφημερίδα, διεκδικούσε. Η ίδια, μαζί με άλλες γυναίκες, αγωνίστηκαν για την πρόσληψη γυναικών στις δημόσιες υπηρεσίες, τη ψήφιση προστατευτικών νόμων για την εργαζόμενη, την εισαγωγή γυναικών στα Πανεπιστήμια. Το 1895 για πρώτη φορά η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δέχεται δύο αδερφές στη σχολή. Έτσι φτάσαμε σήμερα το ήμισυ του φοιτητικού δυναμικού να είναι γυναίκες. Στην Κωνσταντινούπολη το 1862 συστήθηκε το Εκπαιδευτικό Φροντιστήριο για γυναίκες. Ακολούθησαν σχολεία και παρθεναγωγεία για τα κορίτσια της Πόλης.

Το 1920 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος δικαιωμάτων της γυναίκας. Το 1930 ψήφισαν οι γυναίκες για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές. Το 1940 οι γυναίκες έχουν άμεση συμμετοχή στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω στα Αλβανικά βουνά, αλλά και στις πόλεις. Στην εθνική αντίσταση κατά του φασισμού, η συμμετοχή της γυναίκας ήταν μαζική και καίρια. Το 1952 με το νόμο 2159 δόθηκε στην Ελληνίδα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εκλέχτηκαν δύο γυναίκες βουλευτίνες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ανακηρύσσει το 1975 Παγκόσμιο έτος της Γυναίκας, με στόχους, την Ισότητα, την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.

Μέσα στον εικοστό αιώνα με νομοθετικές ρυθμίσεις, άλλαξαν καίρια σημεία του Αστικού Κώδικα που κατοχύρωσαν δικαιώματα στη γυναίκα. Το σύνταγμα του 1975, άρθρο 4, παράγραφος 2 θέτει την αρχή της ισότητας. « Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ο ΟΗΕ το 1979 υιοθέτησε τη Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διάκρισης κατά των Γυναικών. Η Σύμβαση υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 2 Μαρτίου του 1982. Δεκαέξι από τα άρθρα της Σύμβασης, αφορούν την εξάλειψη διακρίσεων κατά των γυναικών.

  • Σήμερα είναι Τρίτη 8 Μαρτίου. Είναι η 67η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 301.
  • Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίου Ερμού Αποστόλου και Οσίου Θεοφύλακτου.
  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ερμής, Θεοφύλακτος, Φυλακτός, Φυλαχτός, Θεοφύλακτη, Φυλακτή, Φυλαχτή, Φυλαχτούλα.
  • Σαν σήμερα το 1822 οι κλέφτες του Ολύμπου υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Λιβάδι Λάρισας. Το 1920 ιδρύεται το Αραβικό Βασίλειο της Συρίας, το πρώτο σύγχρονο αραβικό κράτος. Το 1970 σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Το 1993 ο γ.γ. του ΟΗΕ καταγγέλλει τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Το 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτίνει φόρο τιμής στη Μελίνα Μερκούρη, τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Το 1996 στην Αθήνα, χιλιάδες Ελληνίδες και Ελληνοκύπριες διαδηλώνουν έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, διαμαρτυρόμενες για τις γυναίκες, που βιάσθηκαν και βασανίσθηκαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή.