Βραβεύτηκε το κρητικό ελαιόλαδο.

2ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.

κ.1

 

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία στο Ρέθυμνο το 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (2nd Cretan Olive Oil Competition) με την συνεργασία των: Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔHΚ), Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, και το Μεσογειακό Αγορανομικό Ινστιτούτου, του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της εκδήλωσης,  αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο ρόλο του διαγωνισμού, καλώντας όλους να επενδύσουν στην ποιότητα των προϊόντων καθώς ο πρωτογενής τομέας-όπως είπε- είναι ο τομέας που θα δώσει θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στο νησί μας.

«Πρέπει να επενδύουμε στην ποιότητα, στην τυποποίηση προϊόντων, και ειδικά για το ελαιόλαδο, πρέπει να πάρει την αξία που πρέπει. Γι’ αυτό πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις, να δούμε πως επενδύουμε στην ποιότητα, να έχουμε την ταυτότητα των προϊόντων αλλά πάνω απ’ όλα να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα, στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Εμείς μπαίνουμε μπροστά, πάντα με τη συνεργασία όλων των φορέων, των τυποποιητών, των παραγωγών, για να δώσουμε ποιοτικότερα προϊόντα,  να εκμεταλλευτούμε τη νέα προγραμματική περίοδο, που θα μας δώσει  συγκριτικά  πλεονεκτήματα για την εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να προβάλουμε σε συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το σημαντικότερο προϊόν του νησιού μας, το ελαιόλαδο. Αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τη διατροφική του αξία, είναι απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα μας να του δώσουμε την ταυτότητα και την εμπορική αξία που του αρμόζει. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της κρητικής κουζίνας και διατροφής. Η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, έχει σαν απώτερο στόχο το νησί μας να γίνει και γαστρονομικός προορισμός. Ο Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου γίνεται πλέον θεσμός. Η μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και τυποποιητών στο διαγωνισμό, δίνει κίνητρο και επιπλέον τεχνογνωσία, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.

Ο διαγωνισμός αφορούσε στο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2015-2016 συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 71 δείγματα, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από την ποικιλία «Κορωνέικη», την κατεξοχήν ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη και αρκετά δείγματα από την ποικιλία «τσουνάτη».

 

Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση οσμή) και η αξιολόγηση τους έγινε με τη χρήση φύλλου που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό «Mario Solinas» που διοργανώνεται από το διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας . Συντονίστρια του τεχνικού και επιστημονικού μέρους του Διαγωνισμού ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης η Εφη Χριστοπούλου χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης ο Guiseppe Antonio Laouro από την νότια Ιταλία με πολυετή εμπειρία στην προώθηση ελαιολάδου. Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης όπως και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου.

Τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις 2 κατηγορίες είχαν ως εξής :

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Χρυσή Ελαία: ΕΜΜ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ ΟΕ – LIOKARPI PDO

Αργυρή Ελαία: KARDIAFOOD ΩMEGA

Χάλκινη Ελαία: ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ TOPLOU SITIA

Ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις:

ΑΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ – APHORAE

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΕ PROLA PRINCE CRETE

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΣ EVRIPIDIS SA MESARA PDO

ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΣ CRETAN PRINCE

ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ ΕΠΕ DROPS OF GODS

ΚΡΕΤΑ ΦΟΥΝΤ ΕΠΕ  CRETEGOLD PDO KOLYMVARI

ΚΥΡΑΛΑΚΗ ΘΕΟΝΥΜΦΗ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ

ΑΣΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – 0,2 0,3 ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

KRETA KOUMADORAKIS OLIVENOEL –KRETA KOUMADORAKIS OLIVENOEL

NΙΚΟΛΑΟΣΑΙΛΑΜΑΚΗΣΚΑΙΣΙΑΟΕΕ – TERRA ZAKROS

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

Χρυσή Ελαία: ΕΜΜ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ ΟΕ – LIOKARPI PDO

 

Αργυρή Ελαία: KARDIAFOOD – KARDIA TSOUNATI

Χάλκινη Ελαία: KARDIAFOOD – KARDIA KORONEIKI

Ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις:

TERRA CRETA SA – TERRA CRETA ORGANIC

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΣ – TOPLOU SITIA BIO

ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ ΕΠΕ – EVLOGIA

ΓΟΥΡΝΙΕΡΑΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΑΣ ΣΙΑ ΕΠΕ – OLIVIENNOS

ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ – LADI BIO

κ.2

 

Συνέδριο στα Χανιά για την θαλάσσια και ναυτιλιακή Ευρώπη

 

Σε συνέδριο με θέμα «Για μια ισχυρότερη θαλάσσια και ναυτιλιακή Ευρώπη: βήματα προς τα εμπρός και ευκαιρίες χρηματοδότησης» που οργάνωσε η Διακομματική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης την οποία εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα και Αντιπρόεδρος της CRPM (του δραστήριου δικτύου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών).

Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα από τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εκπροσώπους των παραθαλάσσιων Περιφερειών για το πως θα οικοδομηθεί μια ισχυρή Ευρώπη στο θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα. Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου αφορούσε τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη δεύτερη ενότητα εξετάστηκε πως θα αναπτυχθούν λειτουργικές συνέργειες μεταξύ των Ταμείων της ΕΕ. Ο Γιώργος Αλεξάκης στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη η Στρατηγική κάθε Περιφέρειας καθώς και οι απόψεις των πολιτών όταν συντάσσεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία-τόνισε ο κ. Αλεξάκης- που απαιτείται η ενίσχυση της σχέσης με τους ευρωπαίους πολίτες και οι ανοιχτές συζητήσεις για όλα τα θέματα.

Το συνέδριο παρακολούθησαν επίσης και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και συγκεκριμένα: Μήνας Μελισείδης Α Αντιπρόεδρος και Εβελίνα Μπάκιντα υπεύθυνη Εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου.

κ.3

Γεύση από τα αδέλφια Αντετοκούνμπο στην Κρήτη

Με εγκαρδιότητα υποδέχτηκε στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τα αδέλφια Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, που κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ,  παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Νίκο Καλογερή, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη του εντεταλμένου συμβούλου αθλητισμού Νίκου Συριγωνάκη και του βετεράνου του μπάσκετ Θοδωρή Παπαλουκά. Στην διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης τίμησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για την μεγάλη προσφορά του στο μπάσκετ ευρύτερα στον αθλητισμό και στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό παραδίδοντας του τιμητική πλακέτα.

«Σας υποδεχόμαστε με χαρά στην Κρήτη, στην Περιφέρεια μας και είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχή  πορεία και τις διεθνείς διακρίσεις σας που αναδεικνύουν και προβάλλουν την Ελλάδα» είπε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υποδεχόμενος τα αδέλφια Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο.

Τα δυο αδέλφια εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία τους στην Κρήτη, για την συνδιοργάνωση-συνεργασία με τη Περιφέρεια και ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή και βράβευση. Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο στην συνέχεια με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας επισκέφτηκαν το κλειστό γυμναστήριο Αρχανών  όπου τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό παιδιά της περιοχής.

Ακολούθησε μπασκετικό υπερθέαμα στο παλιό Ενετικό Λιμάνι, έναντι του Φρουρίου Κούλε, όπου τα αδέλφια έπαιξαν μπάσκετ με τους φίλους τους. Το Eurohoops.net μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου διοργάνωσαν το μεγάλο αυτό event  στην πόλη του Ηρακλείου.