Τετάρτη 23 Μαρτίου

Τα επερχόμενα γεγονότα ρίχνουν τη σκιά τους από πριν.

Thomas Campbell, 1777–1844, Σκωτσέζος ποιητής

kalhmeraakrhth

Ένιωθα βαθιά πως το ανώτατο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η Γνώση μήτε η Αρετή, μήτε η Καλοσύνη μήτε η Νίκη· μα κάτι άλλο πιο αψηλό, πιο ηρωικό κι απελπισμένο: Το Δέος, ο ιερός τρόμος. Αυτά είχε γράψει ο Καζαντζάκης και πράγματι φτάσαμε στον άνθρωπο – ιερό τρόμο.

Ο άνθρωπος βιάζει την ανθρωπότητα, τη φύση, τη γη, τον πλανήτη. Τι θα έκανε η γη χωρίς εμάς;  Μάλλον πάρτι! Αν ο άνθρωπος χαθεί από την Γη, ποιοι θα θρηνήσουν; Μη βιαστείτε να πείτε κανείς. Σε κάποιους θα λείψουμε. Αυτές που θα μας κλάψουν είναι Pediculus humanus capitis και οι Pediculus humanus humanus. Πρόκειται για την ψείρα του τριχωτού της κεφαλής και την ψείρα του σώματος.  Αν και νιώθουμε κυρίαρχοι και αφεντικά, με βάση την προσφορά μας στον πλανήτη, μάλλον γιορτή θα είναι η εξαφάνισή μας.  Αγαπώ την ανθρωπότητα, θα σου πουν οι περισσότεροι. Αυτόν που δεν μπορώ να υποφέρω είναι ο άνθρωπος…

  • Σήμερα είναι Τετάρτη 23 Μαρτίου. Είναι η 82η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 283 ημέρες.
  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τους, Ιερομάρτυρα Νίκωνα και τους 199 επί του Ταυρομενίου όρους μαρτυρήσαντες, Μάρτυρος Δομετίου, Οσιομάρτυρος Λουκά εξ Αδριανουπόλεως, του εν Μυτιλήνη, Οσίων Εφραίμ, Θεοδοσίου και Παχωμίου, των εκ Ρωσίας, Οσίου Νίκωνος καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων, Βασσιανού επισκόπου Ροστόβ.
  • Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
  • Σαν σήμερα, το 1821 απελευθερώθηκε η Καλαμάτα, ενώ το 1966, πολιτειακό ζήτημα θέτει από το Χονγκ Κονγκ ο πρίγκιπας Πέτρος της Ελλάδας, δηλώνοντας πρόθυμος να ορισθεί αντιβασιλιάς στη θέση του Κωνσταντίνου, τον οποίο κατηγορεί ότι οδήγησε τη χώρα «εις αντισυνταγματικήν κατάστασιν».