Τετάρτη 30 Μαρτίου

Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

Umberto Eco, 1932-2016, Ιταλός συγγραφέας

kalhmerakrhth

O Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει ότι Θα ‘ρθει καιρός που ο διάβολος θα μπει μέσα σ’ ένα κουτί και θα φωνάζει. Και τα κέρατά του θα ‘ναι στα κεραμίδια. Έτσι έγινε. Πολύ μας έχει απασχολήσει τελευταία η τηλεόραση με την αγωνία καναλαρχών και μεγαλο – δημοσιογράφων, σχετικά με τις άδειες των καναλιών. Ας ασχοληθούμε και εμείς μαζί της παραθέτοντας κάποια από τα στοιχεία δημοσκόπησης που έκανε η εταιρία Palmos Analysis που βέβαια δεν θα τα ακούσουμε από τα κανάλια. Στη δημοσκόπηση η κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και τη σχέση τους με την πολιτική και την εξουσία, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις Κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά για τα φαινόμενα διαπλοκής στο χώρο αυτό. Παράλληλα, περίπου 7 στους 10 θεωρούν ότι τα τηλεοπτικά ΜΜΕ δεν πληρώνουν στο κράτος όσα πρέπει, ενώ 9 στους 10 θεωρούν ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά εκμεταλλεύονται το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοπτικών ΜΜΕ για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη! Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 2 στους 3) θεωρούν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των νέων αδειών για τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, ενδεχομένως ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Επιπλέον των παραπάνω, η κοινή γνώμη δηλώνει πεπεισμένη σε συντριπτικό βαθμό (πάνω από 90%) ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα υφίσταται πιέσεις από πολιτικά ή/και επιχειρηματικά συμφέροντα σε ότι αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων όπως οι λίστες Λανγκάρντ και Μπόργιανς για τη φοροδιαφυγή ή η σύναψη δανείων ΜΜΕ, κάτι που ολοκληρώνει την εικόνα καχυποψίας και αμφισβήτησης των θεσμών σε θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας.

  • Σήμερα είναι Τρίτη 29 Μαρτίου. Είναι η 88η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 277 ημέρες.
  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Μαρτύρων Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων και ιερωμένων.
  • Σαν σήμερα, το 1430 η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπό τον Μουράτ Β΄ καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη.

 

Ενδιαφέρονται για κρητικό κρασί και λάδι οι κινέζοι.

Ενδιαφέρον για εισαγωγή Κρητικών αγροτικών προϊόντων στη Κίνα και ιδιαίτερα ελαιολάδου και κρασιού εκδήλωσε Κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη της επαρχίας Χουμπέι (Húběi) κ. Xu Kezhen. Την Κινεζική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Θεανώ Βρέντζου και Βιργινία Μανασάκη. Στην διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Xu Kezhen εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ιστορία, τον πολιτισμό, και τις φυσικές ομορφιές της Κρήτης και εκτίμησε ότι, την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα ωστόσο αυτό που επιζητούμε είναι να υπάρξουν από την Κινεζική πλευρά αποδοτικότερες συμφωνίες σε σχέση με την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων στη Κινεζική αγορά. «Μια ακόμα επίσκεψη αντιπροσωπείας από μια μεγάλη επαρχία της Κίνας, την Χουμπέι. Αυτό που ανέφερα είναι δούμε αποδοτικότερες συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα στα εξαγώγιμα Κρητικά προϊόντα στην Κίνα, όπως επίσης την αύξηση του τουρισμού προς το νησί μας. Εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για το λάδι και το κρασί και αυτό που μας ενδιαφέρει επίσης είναι ότι μπορεί να υπάρξει θετικότερη εξέλιξη σε σχέση με την αύξηση του τουρισμού από την Κίνα στην Κρήτη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: « Έχουμε στενή, συνεχή, συνεργασία με την Κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα, αυτό που επιζητούμε είναι να δούμε μεγαλύτερες εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στη Κινεζική αγορά». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Κινέζων επιχειρηματιών κ. Wen Zhengfn δήλωσε: «Μας ενδιαφέρουν οι εισαγωγές Κρητικών προϊόντων και κυρίως ελαιολάδου και κρασιού για τα οποία φημίζεται η Κρήτη. Επίσης μας ενδιαφέρει ο τουρισμός, και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συμπατριώτες μας τα επόμενα χρόνια θα προτιμήσουν για διακοπές την Ελλάδα και την Κρήτη». H Χουμπέι (Húběi) είναι επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κεντρική Κίνα με πληθυσμό 57 περίπου εκατομμύρια κατοίκους (απογραφή 2010).