Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον.

Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

kalhmerakrhth

Σύμφωνα με την θεωρία του Αριστοτέλη, η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια, ώστε μόνο σε μια πόλη να μπορεί αυτός να επιτύχει την ολοκλήρωσή του, υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπος που ζει εκτός πολιτικής κοινωνίας είναι είτε θηρίο είτε θεός . Η πόλη λοιπόν είναι φυσικό δημιούργημα και ο άνθρωπος ως πολιτικό ζώο είναι προορισμένος να ζει σε μια οργανωμένη πολιτική κοινωνία άρα η φύση του είναι τέτοια, ώστε μόνο σε μια πόλη να μπορεί να επιτύχει την ολοκλήρωσή του. Ο άνθρωπος, στη θεωρία του Αριστοτέλη, όταν πετύχει την πλήρη ηθικοπολιτική του ανάπτυξη, είναι το τελειότερο ζώο, όταν  όμως ζει χωρίς νόμους και σύστημα απονομής δικαιοσύνης, είναι το χειρότερο απ’ όλα. Ο άνθρωπος λοιπόν, είναι ένα πλάσμα γεννημένο να ταιριάζει στην κοινωνία.

Από παιδί είχα ενστάσεις για αυτήν τη θεωρία. Αν πράγματι η φύση του ανθρώπου τον προορίζει να ζει εντός οργανωμένης πολιτικής κοινωνίας και έτσι μόνο ολοκληρώνεται, γιατί τότε είναι απαραίτητο οι άνθρωποι μεταξύ τους να συνάπτουν συμφωνίες που στη συνέχεια τους αποκαλούν νόμους? Μήπως η ανθρώπινη φύση δεν είναι αυτή ή άλλαξε στην πορεία? Μήπως οι άνθρωποι πλησιάζουν ο ένας τον άλλο, είτε γιατί δεν γίνεται αλλιώς, είτε από ανάγκη?  Αν είναι έτσι, τότε δεν αναζητούμε από τη φύση μας την κοινωνία, αυτή καθ’ εαυτή, αλλά επειδή είναι δυνατόν να έχουμε κάποιο όφελος. Η κοινωνία μας συνήθως επιβεβαιώνει ότι, «ο άνθρωπος είναι από τη φύση του λύκος στον άλλον άνθρωπο» και ότι δεν είναι στη φύση των ανθρώπων να ζουν ειρηνικά μεταξύ τους, αφού στην «κατάσταση της φύσης» κυριαρχεί η αντιπαλότητα και ο πόλεμος. Το θέμα μου όμως δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό. Πάσχα έρχεται. Θα πλημμυρίσουν οι καρδιές μας από αγάπη και το στόμα μας από ευχές. Άραγε θα είναι εξαιτίας της φύσης μας? Αν ναι, τότε που χάνεται η φύση μας την επομένη του Πάσχα?

Σήμερα είναι Μ. Τετάρτη  8 Απριλίου. Είναι η 98η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 267 ημέρες.

  • Σήμερα το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.
  • Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με πολύτιμο μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της, καθώς μετανόησε ειλικρινά. Η υμνογραφική παράδοση συγκρίνει την μετάνοια της πόρνης με το φοβερό ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις. Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό. Σήμερα στην Εκκλησία από το πρωί τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.
  • Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει επίσης τη Μνήμη Αγάβου του Προφήτου, Ασυγκρίτου, Ερμού, Ηρωδίωνος, Ρούφου και Φλέγοντος των Αποστόλων, εκ των Εβδομήκοντα, Αγίου μάρτυρος Παυσιλύπου, του εν Ηρακλεία της Θράκης αθλήσαντος, Αγίων μαρτύρων Ιανουαρίου, Μαξίμης και Μακαρίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Κελεστίνου, πάπα Ρώμης, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αμάνδου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Περπετούου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νήφωνος, επισκόπου Νόβγκοροντ, Αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν τη νήσω Κω αθλήσαντος.
  • Σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατούν αυξημένες νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στα βόρεια τους 17 βαθμούς, στα κεντρικά τους 16 βαθμούς, στα δυτικά τους 17 βαθμούς, στα νότια τους 15 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 12 βαθμούς. Βροχερός θα είναι ο καιρός στα Χανιά σήμερα ,με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι  θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με βροχή, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Βροχερός θα είναι ο καιρός και στο Ρέθυμνο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με εκδήλωση καταιγίδας, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρεια διεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Για το Ηράκλειο προβλέπεται ασθενής βροχή ,με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 11 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με βροχή, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρεια διεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.
  • Σαν σήμερα, το  1820, ανακαλύπτεται στη Μήλο το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.
  • Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1798, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.  Επίσης σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή, το 1143 ο Ιωάννης Β΄ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας, το  1936 ο Αριστομένης Προβελέγγιος, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας και το 1973 ο Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός καλλιτέχνης.